Jótékonysági bálok – eszközökre és táborra gyűjtenek

Két jótékonysági bált is tartottak szombaton. A Nagycsaládosok Egri Egyesülete egy saját balatoni táborra gyűjt, a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete pedig olyan segédeszközökre, amelyek megkönnyítik a tagok mindennapi életét.

Az adventig tartó „kisfarsang” legfontosabb eseményének tartja a Nagycsaládosok Egri Egyesülete a mostani, Szent Hedvig Kollégiumban tartott jótékonysági bálját. A nagycsaládosok eddig is rendeztek maguknak zártkörű mulatságokat, ez az első, hogy a rendezvényüket nyitottá tették. A batyus bálba sütivel és üdítővel lehetett belépni. A gyerekek is mehettek; mesemondóval, népi játékokkal, táncházzal várták őket. A Nagycsaládosok Egri Egyesülete egy saját Balaton-parti táborra gyűjt, a telek és a két faház már megvan.
– Még több millió forintot kell összegyűjteniük, hogy a telekre szállítsák és felállítsák a faházakat, ugyan van pályázati lehetőség, de ahhoz is szükséges önerő – mondta Molnárné Brinza Edit, az egyesület elnöke.
Ugyancsak szombaton rendezett jótékonysági bált a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete és az Ezüstidő Szabadidős Egyesület.  Az est háziasszonya Habis Lászlóné volt.
A világon minden fél percben elveszíti egy gyerek a látását, percenként egy felnőtt – mondta Majoros Kálmáné, a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének elnöke.  45 éve működő egyesületük elsősorban érdekvédelemmel foglalkozik, jelenleg több mint 500 tagja van. A jótékonysági bál bevételét a vakok és gyengén látók mindennapi életvitelét megkönnyítő segédeszközök beszerzésére fordítják, az egyesületnél pedig összeállítanak egy segédeszköz mintakollekciót.
A bált a megyei közgyűlés elnöke, Horváth László nyitotta meg. A látás több, min nézés, látni azok is képesek, akik elvesztették a szemük világát – mondta. Igazi látóknak azokat nevezte, akik létrehozták a jótékonysági rendezvényt, hiszen ők a szívükkel látnak.