Két kutyát lőtte ki Felsőtárkánynál – az egyik életmentő kiképzést kapott

Lelőttek két kutyát Felsőtárkány mellett. Az egyik a Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület kutyája volt, az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport befogadta, a másikat éppen életmentésre képezték ki. Nem tudni ki tette: vadászok vagy orvvadászok, minden esetre az érintettek feljelentést tettek. A speciális mentők és az állatvédők szerint a kutyák ok nélküli kilövése azt is jelenti: nincs biztonságban senki, aki a külterületen sétál a kutyájával.

Két lövést hallott, erre kezdett el futni a kutyák felé – meséli Csáki Hajnalka. Amikor a domb tetejére ért, akkor látta meg, hogy az állatok élettelenül fekszenek. Mindez Felsőtárkánytól három kilométerre, egy vadetetőtől és egy magaslestől 80-100 méterre történt.
– Teljesen leblokkoltam, nem tudtam, ki lőtt, mire lőtt – mondja Hajnalka.
Az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport két tagja máig sem tudja, mi történt pontosan. Azt mondják: ők folyamatosan kapcsolatban voltak a kutyákkal, kétszáz méternél nagyobb távolságra nem mentek el tőlük, láthatósági nyakörv volt az állatokon. A veszteség óriási, az egyik négylábút életmentésre képezték ki, ráadásul most kölykei vannak, a másik kutyának befogadói voltak a speciális mentők. Hajnalka párja az eset miatt a pszichiátriára került, rossz állapotban van, nyugtatókat kap.
Botka Tímea, a Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület elnöke azt mondja: nem tudni, hogy vadászok vagy orvvadászok tették, az biztos, hogy a vadásztársaság területén lőtték le a kutyákat. Ha vadászok voltak, annak nyoma van, mert naplózni kell, hogy hova mennek ki, milyen útvonalon. Vadász csak akkor lőhet ki kutyát, ha kétszáz méternél nagyobb távolságban van a gazdájától, vagy láthatóan nem hallgat a gazdára.
Egerben csak egy kutyafuttató van, sokan a környékbeli mezőkre, erdőkbe viszik ki mozogni a háziállatukat.
Botka Tímea, a Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület elnöke azt mondja, a kutyák oktalan kilövése azt is jelenti: senki nincs biztonságban, aki külterületen sétál a kutyájával.
Az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport feljelentést tett. A vadásztársaságtól annyit tudtak meg, hogy a területet bérbe adták egy mezőkövesdi cégnek, ők vadászhatnak ott. A kutyák lelövésének írásbeli nyoma nincs.
A pszichiátrián kezelt fiú apja nyílt üzenetet küldött minden vadásznak, melyben azt írja: az erdőkben, mezőkön eluralkodott a terror, a fegyvert birtoklók félelemben tartják az embereket.