1956-ra emlékeztek

1956. november 4-ére, az 56-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékezett a Jobbik egri szervezete a Hatvani kapu téren. A szervező, Menyhártné Szövérfi Katalin elmondta: a magyaroknak a népért és a nemzetért mindig készen kell lenniük a forradalomra.

Október 28-ától, amikor Nagy Imre elismerte a felkelés jogosságát, november 3-áig békére, építésre készült az ország – emlékezett Kozma Andrea az 54 évvel ezelőtti eseményekre. November 4-én hajnalban viszont súlyos tragédia történt, a szovjet csapatok megtámadták hazánkat. Az itt állomásozó öt hadosztály mellé még 17 érkezett, 60 ezer katonával, páncélosokkal verték le a forradalmat és szabadságharcot. Ekkorra már a nagyhatalmak, a Szovjetunió és az USA megegyeztek Magyarország sorsáról, Amerika kijelentette, hogy nem avatkozik bele a magyarországi eseményekbe. Kozma Andrea a megtorlásokról is beszélt: az utcán felakasztott emberekről, a Szovjetunióba hurcoltakról, a rögtönítélő bíróságokról.
Amióta megalakult a Jobbik Magyarországért Mozgalom, azóta emlékeznek Egerben az 56-os forradalomra. A csendes, békés megemlékezés végén két fiatal saját dalát adta elő.