Fegyveresek őrzik a határt

Tüzelőnek vágják ki és viszik el a szőlőültetvényekből a karókat, oszlopokat, nem kis kárt okozva ezzel a tulajdonosoknak – mondja a hegybíró. A hegyközség fegyveres őrökkel óvja a magántulajdont.

Eddig inkább a fémet vitték a külterületekről, idén már a fát is. Amióta hidegre fordult az idő, kivágják és utánfutókkal, rendszám nélküli autókkal viszik tüzelőnek a szőlőkarókat, tőkéket, oszlopokat.
A hegybíró és a hegyőrök úgy látják, az anyagi kár mellett az erkölcsi is nagy: elkedvetleníti a tulajdonosokat. Itt, a tönkretett sorokban a téli munkát sem tudták elvégezni. A Cinege-dűlőben tíz centit hagytak meg az oszlopokból, de nem csak ezek ezeket kell pótolnia a tulajdonosnak: például az elvágott huzalokat is.
A hegyközség fontosnak tartja a magántulajdon védelmét a külterületen is.
A hegybíró úgy látja: most kell megállítani a folyamatot, a különböző szervezetek, a közterület-felügyelet és a rendőrség bevonásával közösen kell fellépni, állandóan jelen lenni a külterületen. Szerinte ugyanolyan hangsúlyt kell fektetni a külterületre, mint a belvárosra. Az is sokat segítene – mondja -, ha a segélyeket célzottan, természetben adnák ki; ha valaki kap tüzelőutalványt, nem megy el szőlőkarót lopni.