A ZF-nél már érzik a gazdasági fellendülést

Világviszonylatban már érezhető a gazdasági fellendülés, melynek motorja Kína, India és Oroszország. Ez a tendencia a tehergépjárművek, luxusautók és buszok piacán is lemérhető, hiszen bővül a kereslet, egyre több a megrendelés, így a sebességváltókat gyártó egri ZF Hungáriánál és a ZF Lenksyteme-nél is bővülő létszámról és bevételekről számolhatunk be – jelentette ki dr. Ulrich Diller, a cég elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatóján.

Az egri telephelyen működő mindkét ZF-vállalat kizárólag exportra termel, így a világpiaci hatásokat sokkal hamarabb érzékelik, mint a hazai vállalatok, vállalkozások. A számok minden szinten bővülést mutatnak – mondta az elnök-vezérigazgató. A két egri ZF-vállalat bevétele tavaly összesen 231 millió Euró volt, míg idén már 353 millióval számolnak, ami több mint 50%-os növekedést jelez. Az idei helyzetből kiindulva jövőre további minimum 10%-os bővülést irányoztak elő. A válság az előrelátó cégeknek egyben a megújulást is jelenti. A termeléssel együtt nőtt a munkaerő iránti igény is.
– Ebben az évben eddig 97 embert vettünk fel és jövő márciusig további 65-66 fővel növekedhet a foglalkoztatottak köre. Visszatértünk az ötnapos, három műszakos munkahétre, de egyes egységeknél újra hétnapos munkarend szerint dolgozunk – mondta az elnök-igazgató.
Szakképzett autószerelőket, raktárosokat, minőségellenőröket gépész-, minőségirányítási- és projektmérnököket keres a vállalat. Az alkatrészek 50%-a Magyarországról származik, ami növelheti a környékbeli cégek dolgozóinak létszámát is. A szakképzés fontosságát jelzi az is, hogy a cég saját, három éves szakképzési rendszerében, a Bornemissza Szakképzési Intézettel együttműködve jelenleg 46 fiatal tanul szakmát. Közülük a szakmunkás-bizonyítvány megszerzése után az elmúlt évben 17 fiatalt vettek fel a ZF-hez.