Javaslatok az Új Széchenyi Tervhez

Országszerte folynak az egyeztetések az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatban. A Nemzetgazdasági Minisztérium olyan életképes szakmai modelleket keres, amelyek javítják a kis- és középvállalkozások működési környezetét, együtt a nagyvállalatokkal. Egerben ezzel kapcsolatban elsősorban az iparra és a turizmusra kell építeni – hangzott el az önkormányzat és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös sajtótájékoztatóján.

A kamara és az önkormányzat évek óta együttműködik a gazdaságfejlesztés területén. Ennek keretében készült el Eger és térsége iparfejlesztési koncepciója, amit már többször átdolgoztak és korszerűsítettek – mondta dr. Bánhidy Péter, a Kamara elnöke. Eger és térségének gazdasági alapját az ipar, azon belül a gépipar és a járműiparhoz kapcsolódó ipari tevékenység adja.
A helyi Széchenyi Terv szerint a fejlesztések megvalósulásához, megfelelő szakember gárda szükséges. Ezzel kapcsolatban a szakember képzés területén a dulális, német rendszerű képzést kellene megvalósítani. A „Gyere haza program” pedig a szakember gárda megőrzését szolgálja.
A turizmus-fejlesztésben nagyobb hangsúlyt kell kapnia a digitális eszközök által nyújtott szolgáltatások elérésének, valamint a turisztikai desztináció-menedzsment fejlesztésnek és a programkínálat bővítésének. Eddig kiaknázatlan terület volt a nyugati filmipar számára Heves megye, pedig adottságok terén egyedülálló ez a sokszor kis Magyarországnak is nevezett terület.