Árpád-kori ház a torony alatt

Egy nagyméretű, Árpád-kori lakóházra és a hozzá tartozó gazdasági épületekre bukkantak a régészek a főiskola csillagvizsgáló tornya alatt. A ház mellett III. Béla kori pénz találtak, emellett több mint három mázsa edénytöredék került elő. A régész azt szeretné, ha az Egerben ritkaságnak számító épület megmaradna, de ide tervezték a közműcsatornákat. Kárpáti János régész azt mondja: nem tudni, mi lesz a döntés, a felettes szervek most egyeztetnek.

A líceum udvarán 2009 őszén kezdődtek a régészeti kutatások, a régészek középkori falmaradványokra bukkantak, az Ásatási Bizottság régészeti lelőhellyé nyilvánította a területet, ezért nem épül meg az udvar alá tervezett infotórium.
A földmunkák kezdete óta a régészek is a pincékben dolgoznak; szakfelügyeletet látnak el, szondázó megfigyelést végeznek.
A torony alatt jól elkülöníthető rétegsorokat találtak, öt centi mély nyesésekkel faggatták a földet, s szedték ki a leleteket. Az egyik legfontosabb tárgy egy III. Béla kori pénz, ez datálja a mellette talált nagyméretű Árpád-kori épületet. A lakóház nyoma a torony belsejében védetten maradt fenn, nem messze tőle halászháló nehezéket és három kör alakú gazdasági épület maradványait is megtalálták.
A régész azt mondja: a ház jelentőségét az adja, hogy 1957 óta tervszerű régészeti ásatáson Egerben nem találtak Árpád-kori házat. Helytörténeti szempontból tehát kiemelkedő jelentőségűnek tartja, s mindenképpen szeretné elérni, hogy megmaradjon. Viszont ide tervezték a közműcsatornákat. Kárpáti János nem tudja, mi lesz a döntés, a felettes szervek most egyeztetnek.