Katonai hagyományőrzők a vár napján

Az 1552-es ostrom végét ünnepli minden évben az egri vár, október 17-én kezdték meg az elvonulást a törökök. A vár napján koszorúzással emlékeztek a várvédőkre, s ezen a hétvégén zajlott a Civil Csillagok minősítő fesztivál is.

1552. október 17-én, két nagy gyalogsági ostrom után kezdtek elvonulni a törökök. 2002-ben, az egri diadal 450. évfordulóján rendezték meg először a vár napját, azóta minden évben egész napos programmal emlékeznek. Idén felvonulással kezdődött az ünnepség, majd megkoszorúzták Dobó István síremlékét. Koszorúzott a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a megye és a város, a vár és a várbaráti kör, de itt volt – mint minden évben – Dobóruszka küldöttsége is. Ők csaknem kötelességüknek érzik, hogy eljöjjenek abba a városba, ahol szülöttük, Dobó István kultuszát ápolják – mondta Lakatos László polgármester.
A vár napjára esett a Civil Csillagok, a katonai hagyományőrző csoportok minősítő fesztiváljának második napja. Az első ilyet 2009 nyarán rendezték, most hét csoport érkezett Egerbe, négyen minősíttették magukat.
A katonai hagyományőrző csoportok először egy mustrán mutatkoztak be, majd azt kellett bizonyítaniuk, hogy jól bánnak a fegyverekkel. A vár napján az interpretációkat mutatták be. Ezen a napon csoportok érkeztek Pécsről, gyerekek Verpelétről és Hevesaranyosról. Az egri vár napján belépőjegy vásárlása nélkül volt látogatható több kiállítás, és megnyitották a közönség előtt a máskor nem látható Török kertet és Imre király sírboltját.