Konferencia a végvárakról

A török kiűzésétől a Rákóczi-szabadságharc végéig terjedő időszakot öleli fel a kétnapos Végvár konferencia. A téma aktualitását az adja, hogy 1710-ben, 300 évvel ezelőtt zajlott az egri vár utolsó ostroma. A konferencia a Múzeumok Őszi Fesztiválja része, szombaton kezdődik a várban a Civil Csillagok, a katonai hagyományőrzők minősítő fesztiválja, vasárnap pedig az 1552-es ostrom végére emlékeznek a vár napján.

1982 óta rendezik meg Egerben a Végvár konferenciát. Akkor, az első alkalommal a magyar és a török végvárak volt a téma, azóta az ellátástól kezdve a végvárak információáramlásáig szinte minden részterületről tartottak tudományos ülést. Az egyes konferenciák anyagát meg is jelentetik.
Király Júlia, a múzeum tudományos titkára a megnyitón azt mondta: a vármúzeum fontosnak tartja, hogy megmaradjon tudományos műhelynek – amellett, hogy kiszolgálja a látogatók igényeit.
A konferencia 18 előadója idén azt járja körbe: mi történt a török kiűzése és a Rákóczi-szabadságharc vége között a végvárrendszerrel, a végvári katonasággal. Egerben az adja a téma aktualitását, hogy 300 évvel ezelőtt zajlott a vár utolsó ostroma.
Több egyetemről, főiskoláról érkeztek előadók. Az egri csaknem 30 éve az ország legjelenősebb konferenciája, a megjelenő tanulmánykötet pedig alapműnek számít a végvárkutatásban, egyetemi jegyzetként, kötelező olvasmányként is használják; az itt elhangzott eredményeket pedig beépítik az általános- és középiskolai oktatásba.