Hol terem a magyar vitéz?

Köszönetet mondott a vár és a várbaráti kör mindazoknak, akik valamilyen formában támogatták a vár programjait, a gyűjtemények gyarapodását, esetleg állták egy-egy kép, bútor restaurálásának költségeit. A Hol terem a magyar vitéz? elnevezésű rendezvényen a további lehetőségeket, programokat, fejlesztéseket is ismertették.

Nem titkolt célja volt a rendezvénnyel a Dobó István Vármúzeumnak és az intézménnyel együtt
dolgozó civil szervezeteknek – a várbaráti körnek és a vitézlő oskolának -, hogy az eddigi támogatókat továbbra is maguk mellett tartsák, s új mecénásokat is toborozzanak. Dr. Veres Gábor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója azt mondja: eddig is számtalan területen kaptak segítséget. Volt olyan cég, amelyik a Gárdonyi-ház bútorait újíttatta fel, más programokat támogat, egy bank pedig több kép restaurálásának költségeit állta. Nyugat-Európában nagyobb hagyománya van a mecenatúrának, de nálunk is egyre több a támogató.
A meghívottakat dr. Petercsák Tivadar, a várbaráti kör elnöke köszöntötte. Eger egyik legrégebbi civil szervezete kutatja és ápolja a vár hagyományait.
Első körben már sikeres volt a vár fejlesztését célzó pályázat, ezen a héten adják be a kért dokumentumokat a második körben, s ha minden jól megy, januárban megköthetik a szerződést – mondta dr. Veres Gábor igazgató. Az 1,7 milliárd forintos fejlesztéssel 2013-ra kell elkészülni, többek közt megújul a Szép-bástya, várfalsétányt építenek, megnyílik a Török kert.
Szécsényi Orsolya igazgatóhelyettes a vár éves programjait ismertette, s azt, milyen változtatásokat tervez a múzeum. Király Júlia, a várbaráti kör titkára pedig a civil csillagokról, a katonai hagyományőrzők minőségfejlesztő programsorozatáról beszélt.