Az aradi vértanúkra emlékeztek

Az aradi vértanúkra emlékezett a Jobbik, az Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete és az LMP. A pártok és szervezetek a Knézich-táblánál gyújtottak mécsest.

Nem kampányfogás, hogy az aradi vértanúkra emlékeznek – mondta a Knézich-emléktáblánál Bognár Ignác, a Jobbik egri elnöke. Bognár megállapította: baj van a nemzettudattal. Mindent meg fognak tenni azért, hogy Egerben gyülekező és emlékhelyek alakuljanak – gondolnak itt például az országzászló felállítására és egy emlékpark kialakítására. Ezen a napon sem lehet megkerülni a helyi politikát – fogalmazott a Jobbik-elnök. Örül annak, hogy most ugyanannyi képviselőjük jutott a közgyűlésbe, mint amennyi szocialista. Kitért arra is: a Jobbik soha nem nyugszik bele a trianoni békeszerződésbe, az Aradon kivégzett tábornokok csaknem mindegyike mai határainkon kívül született.
Az Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete is a Knézich-kapunál emlékezett. Csákvári Antal, az egyesület elnöke azt mondta, bízik abban, hogy az aradi vértanúk sorsa azt közvetíti nekünk: vannak olyan ügyek, amelyekért össze kell fogni. A kivégzett tábornokok élete példa kell legyen mindenkinek, aki közéleti szerepet vállal.
Tavasz óta ismét bízhatunk – mondta. Csákvári úgy látja: megszűnt a nemzeti értékek elárulása azzal, hogy új kormánya van az országnak. A Knézich-kaputól a hagyományoknak megfelelően a Kisasszony temetőbe mentek, Lenkey János sírjához.
A nemzeti gyásznap estéjén az LMP is emlékezett. Dr. Csarnó Ákos szerint a forradalom és szabadságharc nemzeti egységet teremtett. Követendő példát mutattak az aradi vértanúk szabadság- és hazaszeretetből, önfeláldozásból, akaraterőből.