A Barkóczy-albumot mutatták be

Az egri Főegyházmegyei Könyvtár egyik kincsével, a Barkóczy-albummal ismerkedhettek meg azok, akik részt vettek a 71. Egri sétán. A kézirat azoknak a névsorát tartalmazza, akik az 1757-ben alapított oltáriszentség egylet tagjai voltak – köztük szerepelt az uralkodócsalád is. Az idei Egri séták sorozat ezzel, a Barkóczy-albumról szóló előadással zárult.

Míg hazánkban inkább Mikes Kelemen leveleiről ismert az egri Főegyházmegyei Könyvtár, a külföldi kutatók közül sokan a Barkóczy-albummal foglalkoznak. A kézirat érdekessége, hogy az egyik képen, Mária Terézia alakja mögött a hétéves háború egyik győztes csatáját ábrázolja az ismeretlen festő. Mivel maga a hétéves háború a Habsburgok vereségével zárult, nem sok ábrázolás maradt fenn róla, az egyik ezek közül a kolíni csatát bemutató kép a Barkóczy-albumban – mondta dr. Löffler Erzsébet, a könyvtár igazgatója.
A Barkóczy-album az oltáriszentség imádására alakult egri egylet tagjainak névsorát tartalmazza, az egyletet 1757-ben Barkóczy püspök alapította, támogatóként megnyerte az uralkodócsaládot. A püspök célja az volt, hogy minél előkelőbb társaságot alakítson.
Dr. Löffler Erzsébet elmondta: ez a könyvtár kötetei közül a legszebb kötésű, s tudjuk azt, hogy egy egri nyomdász kötötte a 210 lapos Barkóczy-albumot.