Végső búcsú Válent Gyulától

Magyarország örökös úszóbajnokától, a 84 éves korában, Tatabányán elhunyt Válent Gyulától az egri Minorita templomban vettek végső búcsút. Eger sportjának legendás alakját több százan kísérték utolsó útjára.

A város nevében Habis László polgármester méltatta Eger híres szülöttének, Válent Gyulának eredményeit. Úszóként első felnőtt bajnoki címét még 1944-ben szerezte. Ekkor, 18 évesen hívták meg először a válogatott csapatba. Fiatalon, már 24 évesen sportvezető lett, előbb Bakó Jenővel közösen, majd 1955 után egyedül vezette az úszók és vízilabdázók edzéseit, a szakosztály ügyes bajos dolgait. A volt csapattársak, tanítványok nevében dr. Bodnár András, olimpiai, világ-, és Európa-bajnok vízilabdázó búcsúztatta Magyarország örökös úszóbajnokát. Mint elhangzott, 47 tanítványa lett az évek során válogatott, akiknek a sikerei a mester munkáját is minősítették.
Válent Gyula 1969-ben került el Egerből előbb Budapestre, majd Tatabányára, ahol tovább folytatta edzői munkáját. Eredményességét több díj is bizonyítja. Szülővárosát sosem feledte, mindig szívesen jött, amikor hívták. Eger sportjának legendás alakját a Minorita-templom kriptájában helyezték örök nyugalomra.