Jobbik: antidemokratikus a Fidesz

Antidemokratikusnak tartja a Fideszt az egri Jobbik képviselőjelöltje. Dr. Pápai Ákos azt mondja: a fideszes jelöltek nem állnak ki vitázni, távol tartják magukat a nyilvánosságtól, bebújnak az országos kampány mögé.

A demokratikus minimumot nem éri el a Fidesz – állítja Pápai Ákos, a Jobbik képviselőjelöltje. Azt tapasztalják, hogy a kormányzó párt jelöltjei nem állnak ki vitára. Felmerült bennük, hogy fél a Fidesz a vetélytársaitól, és a logó, az országos kampány mögé bújnak. A 9-es választókörzetben induló jobbikos jelölt szerint alapvetően több bátorság, felkészültség, alázat kell ahhoz, hogy valaki városvezető legyen. A képviseleti demokrácia alapja – mondja Pápai -, hogy az emberek, képviselőjelöltek egymással vitázzanak, hiszen érdekeket kell képviselniük más érdekekkel szemben. A Jobbik jelöltje úgy látja: az amortizáció első jele, amikor valaki már fél a nyilvánosságtól.
Mivel a Fidesz jelöltjeivel nem tudnak vitázni, kérdéseikre sem kaptak választ. Tizenhárom kérdést tettek fel, ezeket elküldik az egri Fidesznek, és választ is vár rá a Jobbik október 3-áig. A kérdések között szerepel a Szinglik éjszakája 64 milliós szerződése, az, hogy mi a Fidesz szándéka az egri ingatlanokkal, intézményekkel, mit szólnak ahhoz, hogy a Fideszt feloszlató határozat felülvizsgálata során a Fidesz ügyvédje a bíróságon az indoklást a párt belügyének nevezte, s ki lesz a külsős alpolgármester.

Jobbik kérdései az egri fideszes képviselőjelöltekhez

1. Tervezik-e, hogy a nyilvánosságra hozzák a város „kényesebb” szerződéseit, pl. „A szinglik éjszakája” 64 millió forintos támogatásáról szóló szerződést?

2. Az EVAT-os Fűtőmű sorsának megnyugtató rendezése közben, tervezik-e, hogy átláthatóvá teszik az EVAT működését és gazdálkodását? Ha igen, eddig miért nem tették?

3. Tervezik-e a többi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság szervezeti és működési szabályzatának szigorítását?

4. Miért nem hozott létre a Fidesz vezette önkormányzat városőrséget a jogszabályi lehetőség ellenére?

5. Ifjúsági Ház 15 éves bérbe adása után, melyik épületet szándékozik a Fidesz tartós bérletbe adni? Mik a valódi szándékai az intézményekkel, ingatlanokkal, és vagyontárgyakkal?

6. Habis László országgyűlési képviselőként heti másfél napot ért rá Eger város vezetésével foglalkozni. Ha Habis Lászlót ismét polgármesterré választják, ki fogja ténylegesen vezetni a várost? Hányan és kik lesznek azok akik ebben az esetben Habis László munkáját ténylegesen elvégzik belsős alpolgármesterként?

7. Mennyibe kerül így Habis László országgyűlési képviselősége a városnak?

8. Kit akar a Fidesz győzelme esetén külsős alpolgármesternek Demeter Ervint vagy Társy József Urat, esetleg Bodnár Pált?

9. Ha valódi és nem fiktív kínai vevő jelentkezik a Szent József forrás vizének hasznosítására, akkor el adja-e azt a Fidesz?

10. A Fidesz jelöltjeinek mi a véleménye arról, hogy a korábbi helyi Fideszt feloszlató határozat felülvizsgálata során a bíróságon a Fidesz ügyvédje, azzal védekezett, hogy „Az indoklás a párt belügye, bíróság által nem vitatható, politikai jellegű kérdéseket tartalmaz”. Mi az a párt belügy, ami fontosabb az igazságnál?

11. Mi a véleménye a Fidesz jelölteknek, hogy Balázs József szerint Demeter Ervin kezdeményezte a korábbi egri Fidesz feloszlatását, Demeter Ervin pedig ezt az állítását a Heol-nál cáfolta. Önök szerint ki állított valótlant?

12. Fideszes siker esetén várható-e, hogy Fideszes belharcok miatt a város ügyeire megint nem marad a Fideszeseknek ideje?

13. Négy éve az volt a szlogenje Habis Lászlónak, hogy „Nem pártpolitika, hanem képviselet”. Jelenlegi ígéreteinek mennyi a szavatossági idejei? Egy év, két év, talán három év?