Felsőtárkányi Rétesnapok

Az új tóparti rendezvénytéren tartotta Felsőtárkány a rétes napokat. Nem csak a tér volt új, a rétes megújulásának is tanúi lehettünk. A hagyományos tárkányi sós túrós mellett igazán merész ízesítésűeket is kóstolhattak a gasztro-kalandorok: édes babos, csülkös-káposztás, sőt pacalos és kakasherés töltelékes is készült.

A VII. rétes napokat tartották Felsőtárkányban, a negyediket, amit teljes egészében az önkormányzat szervez. A település félig készült el a tóparti rendezvénytér fejlesztésével, a pályázati támogatásról szóló szerződés késői aláírása miatt az elárusító pavilonok még nem épültek fel. A beruházás kivitelezését nagyrészt a falu saját önkormányzati cége végezte. A 21 milliós pályázati támogatásból a rendezvénytér kialakítása mellett rendezvénysátrat, hangosító berendezéseket, sörpadokat vásároltak. A pályázat része egy informatikai fejlesztés is, a Bükki Leader Akciócsoporthoz tartozó 42 település turisztikai kínálatát hangolják össze ennek segítségével.
A rendezvényen a polgármester a képviselő-testület elismeréseit adta át azoknak, akik az elmúlt négy évben sokat dolgoztak Felsőtárkányért.
A tárkányiak a rétesnapon belakták az új teret. 14 asszony készítette a rétestésztát az olasz pizza-forgatókat megszégyenítő ügyességgel. Édes túrót, almást, és természetesen hagyományos tárkányi sós túróst sütöttek.
A falu versenyt is hirdetett, erre három csapat jelentkezett. A Vadászok egy férfiaknak való csülkös-káposztás, vargánya öntetes rétest sütöttek. Emellett édes töltelékeket is készítettek.
Pacalos, kakasherés és véres töltelékkel képzelték el a rétest a Tárkányi Betyárok. Azt mondják: a tészta receptjét elárulta nekik Mariska, de azt nem, hogy verseny előtt illik 50 évig gyakorolni a nyújtását.
A Boldogasszonyok édes babos, rumos szilvás tölteléket kreáltak.
A rétesnapon kézműves foglalkozások, Magyarok Vására is várta a vendégeket.