Diákok a szegénység ellen

Húsz arezzoi és húsz maconi diákot lát vendégül húsz egri fiatal a városban. A tanulók egy európai uniós projekten dolgoznak együtt egy héten keresztül, mely a szegénység problémájával foglalkozik. A vendégeket a Városháza Dísztermében fogadták.

Egy hetet töltenek városukban az olasz és francia diákok. Feladatuk, hogy akciótervet készítsenek az unió idei évben megfogalmazott szegénység és társadalmi kirekesztés problémáinak kezelésére. A diákoknak egy hét alatt két feladatot kell megoldaniuk. Előre felmérést kellett készíteniük arról, hogy a saját környezetükben hogyan jelenik meg számukra a szegénység és a kirekesztettség témaköre. Emellett ki kell dolgozniuk egy akciótervet is arra vonatkozóan, hogy húsz év múlva, amikor ők lesznek döntéshozók, hogyan lépnének fel a problémák kezelésében.
„Vannak szemmel látható különbségek Macon és Eger között. Nálunk szerintem sokkal több a hajléktalan. De azért vagyunk itt, hogy megpróbáljuk megkeresni ennek okait, én találjunk rá valami megoldást.” – mondja egy francia diák.
A diákokat a Városházán Habis László polgármester is fogadta, aki köszöntőjében kiemelte: a diákoknak kulcsfontosságú szerepük van abban, hogy a nemzetek közötti és az országokon belüli esetleges előítéletek megszűnjenek.