Magyar-szlovák együttműködés

Az európai uniós „Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program” célja a kis- és középvállalkozások versenyképességének megerősítése a magyar–szlovák határmenti területen, a szolgáltatások hatékonyabbá tétele és az aktívabb határon túli együttműködés elősegítése. Ezzel kapcsolatban tartottak nemzetközi konferenciát Egerben, amelyen több mint 50 cég képviselői jelentek meg.

Tavaly szeptemberben indult az európai uniós „Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013” támogatásával a Puskás Tivadar Közalapítvány, az ITD Hungary Zrt. és a pozsonyi székhelyű Kis- és Középvállalkozások Fejlesztéséért Nemzeti Ügynökség közös projektje. A 200 ezer eurós program célja a kis- és középvállalkozások versenyképességének megerősítése a magyar–szlovák határmenti területen, a szolgáltatások hatékonyabbá tétele és az aktívabb határon túli együttműködés elősegítése.
– Elsősorban az üzleti kapcsolatok kiépítésében kívánunk segíteni. Ennek érdekében több konferenciát, üzletember találkozót szerveztünk. A múlt hónapban Szlovákiában volt egy hasonló rendezvény. Ilyenkor általában egy szektorra koncentrálunk. Jó példaként említhetem, azt az együttműködést, amit ott alapozott meg egy szlovákiai fafeldolgozó és egy magyar bútorgyártó cég – nyilatkozta Jakub Varga, a NADSME (Kis- és Középvállalkozások Fejlesztéséért Nemzeti Ügynökség) igazgatója.
A projekt keretében nyújtott szolgáltatások főként a szlovák–magyar határmenti vállalkozói rétegnek szólnak, de a célcsoport részét képezik a különböző vállalkozásokat támogató szervezetek, például a kereskedelmi kamarák, művelődési intézmények, tanácsadói központok. Az egri tanácskozáson az eddigi eredményekről hallhattak összegzést a résztvevők. A projektsorozat eseményein több száz magyar és szlovák cég képviselői vettek részt.