Pataktakarítás Eger Ünnepén

Szeptember 18-án ismét pataktakarításra várják az önkénteseket a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a TV Eger munkatársai, szakmai segítséget a Kaptárkő nyújt, a hulladék elszállítását, a logisztikai feladatokat pedig a Városgondozás végzi majd. A szervezésben segít az önkormányzat is.

A tavaszi pataktakarításon 164 önkéntes vett részt, 6,5 tonna szemetet szedtek össze az Eger-patak 5 és fél kilométeres belterületi szakaszán. Akkor bebizonyosodott, hogy az egész város össze tud fogni – mondta Juhász Attila börtönparancsnok.
Tavasszal a börtön egy pályázat lezárásához kapcsolta az első pataktakarítási akciót. Azt megelőzően a Börtön a városért program keretén belül 26 alkalommal takarították elítéltek a város közterületeit, egyszer pedig a büntetés-végrehajtási intézet dolgozói az Egedet a tévével közösen.
A mostani és a tavaszi pataktakarításon is a Kaptárkő nyújt szakmai segítséget. Havasi Norbert elnök elmondta: az egyesület pályázati támogatással kutatta az Eger-patak élővilágát, ekkor jöttek rá, hogy bizonyos fajok hiányoznak, s szembesültek azzal: milyen szennyezett a patak.
Bérczessy András, a Média Eger igazgatója úgy látja: ez a takarítási akció is lehetőséget ad az összefogásra. A patak pedig az egrieknek fontos szimbólum.
Ferenczy Tamás, a Városgondozás üzemegység-vezetője sikertörténetnek nevezte a tavaszi pataktakarítást. Akkor lenne elégedett, ha most kevesebb szemét gyűlne össze, mert az azt jelentené, hogy rendezett, tisztább a környezetünk. Segítőként, szakértőként a mostani akcióban is részt vesznek. Szállítják a hulladékot, az embereket, biztosítják a gépeket.
A pataktakarítás az Eger Ünnepén, 18-án 10 órakor kezdődik. Regisztrálni 9 órától a Dobó téren, a Kaptárkő sátránál lehet. Arra kérik a szervezők az önkénteseket, hogy lehetőség szerint hozzanak magukkal kesztyűt, gumicsizmát és gereblyét. A jelentkezők 2-3 órányi munkára számítsanak.