Széchenyi Kártya Program

Augusztustól forgóeszköz-, szeptembertől beruházási hitel is igényelhető a Széchenyi kártya programban. A kártyáról tartott fórumon elhangzott: január elsejétől pályázatokhoz szükséges önerőt is finanszírozhatnak majd ilyen módon. A megyében négymilliárd forintnyi igényt tudnak kielégíteni.

A Széchenyi Kártyát 2002-ben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara indította közösen. Azóta több mint 180 ezer vállalkozás igényelte, 135 ezer kártyát adtak át, több mint 800 milliárd forint hitel jutott el így kis- és középvállalkozásokhoz.
Augusztus 1-jétől forgóeszközhitelt, szeptember 1-től beruházási hitelt is lehet igényelni az eddigi folyószámla-hitel mellett, sőt jövő évtől pályázati önerő  is finanszírozható ilyen módon – hangzott el a fórumon.
A kártya kedvelt, mert kisebb az adminisztrációja, gyorsan hozzá lehet jutni a hitelhez, egységesek a feltételek és mindenhol igényelhető. A válság sem csökkentette a kártyaigénylési kedvet.
A megyében négymilliárd forintnyi hiteligényt tudnak kielégíteni, három városban foglalkoznak Széchenyi kártya begyűjtésével.
A Széchenyi Kártya Program három elemével (folyószámla-, forgóeszköz és beruházási hitel) egy vállalkozás akár 100 millió forint államilag támogatott hitelhez is hozzájuthat.
A fórum megnyitóján  Habis László polgármester azokról az intézkedésekről beszélt, amelyekkel az önkormányzat bebizonyította: fontosnak tartja a  kis- és középvállalkozásokat. A város megfelezte pl. a mikrovállalkozások iparűzési adóját, infrastruktúrát fejlesztenek, a volt mészkőőrlő helyén ipari telephelyek jöhetnek létre.
A Széchenyi Kártya Program új lehetőségeiről a KA-VOSZ Zrt., a VOSZ megyei szervezete és a HKIK tájékoztatta fórumon a vállalkozókat.