Piller Györgyre emlékeztek

Kétszeres olimpiai bajnokunk, Piller-Jekelfalussy György halálnak 50. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak egri szülőházánál, aki az 1932-es Los Angeles-i olimpián kard egyéni és csapatban szerzett bajnoki címet. 1960-ban, San Franciscoban hunyt el.

Az 1899-ben, Egerben született Piller György, Ludovika Akadémiát végzett honvédtisztként Miskolcon teljesített szolgálatot és csak a 20-as évek végén került Budapestre. Itt indult sportolói karrierje a MAC-ban – idézte fel a kétszeres olimpiai bajnok életútját Győr Béla a Magyar Olimpiai Bizottság Emlék és Hagyományőrző Albizottságának vezetője. Amszterdamban, 1928-ban még mint tőrvívó szerepelt, de sikereit már kardvívóként érte el. Az olimpiai bajnokok nevében Mendelényiné Ágoston Judit idézte fel a 32-es bajnoki címet jelentő asszókat az olaszok ellen. A vívók szövetségi kapitányaként 56-ban kint maradt Melbourne-ben, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Hagyatékának egy része előbb a Hadtörténeti Múzeumba, majd onnan a Heves Megyei Sportmúzeumba került.
A MOB Emlék és Hagyományőrző Albizottsága minden olimpiai bajnokunkról igyekszik méltó módon megemlékezni. Ott vannak minden emléktábla avatásnál és jubileumi ünnepségeknél, így hatalmas anyag gyűlik össze náluk olimpiai bajnokainkról.
A Nagy János utcai szülőháznál még a II. Világháború előtt helyezték el az emléktáblát. A koszorúzás után a résztvevők megtekintették a Sportmúzeumot is.