150 éves az Egri Kolping Család

Idén kettős jubileumot ünnepel az Egri Kolping Család Egyesület: megalakulásának 150. évfordulóját illetve a 15 éves németországi testvérkapcsolat létrejöttét. A jubileum alkalmából Egerbe látogatott az ország keleti körzetének 14 családja valamint a marosvásárhelyi, a borzoni és a kassai egyesületek képviselője.

A Bartakovics Béla Közösségi Házban Ternyák Csaba egri érsek köszöntő beszédével kezdődött a kettős évfordulóról megemlékező ünnepség. Az Egri Kolping Családot, korábban Katolikus Legényegyletet, Lovag Tóth István alapította 1860-ban. A mozgalom Adolf Kolping német katolikus pap eszméinek megfelelően a tanoncok és iparosok hitéleti, kulturális, szellemi és szakmai nevelését tűzte ki feladatául katolikus és hazafias szellemben. Az egyesület a kommunizmus évtizedeiben kénytelen volt szüneteltetni működését, majd a rendszerváltozás idején, 1990-ben alakult újjá.
A németországi raini családdal az egriek 15 évvel ezelőtt léptek kapcsolatra, a székelyföldi Borzont településsel 1996-ban kötöttek együttműködési megállapodást. Az ünnepségen az erdélyi és a felvidéki Kolping családok is képviseltették magukat.
Az ünnepség résztvevői megkoszorúzták a Legényegylet emléktábláját, majd a Városháza dísztermében Szeleczki János alpolgármester vezetésével fogadáson vettek részt. Itt Bolberitz Pál, teológus, egyetemi tanár, a Magyar Kolping Szövetség egyházi elnöke az egri szervezet munkájában való aktív tevékenységéért a Kolping érdemrend arany fokozatát nyújtotta át Bisztriczki László világi elnöknek, a kitüntetés bronz fokozatát Czakó István nyugalmazott kanonok kapta. A Kolping családok a Bazilikában ünnepi szentmisével adtak hálát Istennek a 150 éves fennállásért. A program kulturális műsorral és kötetlen beszélgetéssel zárult.