“Tiszta választás, erkölcsi győzelem” -aláírták a polgármesterjelöltek a Választási etikai kódexet

Aláírták az egri polgármesterjelöltek a Választási etikai kódexet. Megállapodtak abban, hogy tiszta választást szeretnének, nem folytatnak lejárató kampányt. Sőt, ha ilyenről tudomást szereznek, nyilvánosan elítélik és elhatárolódnak tőle.

Az Agria Universitas az idei országgyűlési választáskor állt elő ezzel a kezdeményezéssel, akkor a megye választókerületeiben induló képviselőjelöltek kivétel nélkül aláírták a Választási etikai kódexet. Most a polgármesterjelölteket kérte meg az Agria Universitas Egyesület, hogy fogadják el ezeket az etikai normákat. A jelöltek a csatlakozással vállalják, hogy nem alkalmaznak törvénytelen eszközöket, nem a másik lejáratásával, félrevezetéssel igyekeznek több szavazatot szerezni.
Az etikai kódex aláírói kötelezték magukat, hogy tartózkodnak a másik lejáratásától, jelölttel és szervezettel szemben sem folytatnak lejárató kampányt. Nem tesznek tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő, becsületsértő kijelentéseket, tiszteletben tartják a másik magánéletét, családját.
Az aláírók kötelesek választási kampányanyagaikon feltüntetni a nevüket, az őket jelölő szervezet logóját, nevét, nem terjesztenek névtelen propagandaanyagokat. Azt is vállalták, hogy nem zavarják meg egymás választási gyűlését, és nem szedik le a másik választási plakátját. Elsőként Eger polgármesterjelöltjei írták alá a dokumentumot, közvetlenül utánuk három kisebb település jelöltjei. Az Agria Universitas folyamatosan egyeztet a többi Heves megyei településsel.

VÁLASZTÁSI ETIKAI KÓDEX

Preambulum

A fejlett polgári demokráciák a törvények és a jog uralmának tiszteletére épülnek. A politikai szereplőknek kiemelt szerepük van ezen értékek közvetítésében, megjelenítésében. Jelen Választási Etikai Kódex, az Agria Universitas Egyesület kezdeményezésével készült azzal a céllal, hogy a 2010. évi önkormányzati választásokon induló és ezen kódexhez csatlakozó polgármester-jelöltek rögzítsék azon legfontosabb etikai normákat, amelyeket a kampány időszakában követendőnek tartanak, magukra és szervezetük képviselőjelöltjeire nézve kötelezőnek fogadnak el.

E kódex aláírói csatlakozásukkal is kifejezésre juttatják, hogy számukra a választási kampány során alapérték a Magyar Köztársaság törvényeinek és az itt rögzített etikai normáknak a tiszteletben tartása, maradéktalan követése. Ezzel is hozzájárulnak a tisztességes politikai versengéshez, a választások tisztaságának, jogszerűségének megtartásához. Az aláírók kinyilatkoztatják, mindent megtesznek a politika és a közéleti szereplők iránti bizalom helyreállítása és a választók akaratának legteljesebb képviselete érdekében.

Fenti megfontolásokból kiindulva, aláírók átérezve a Magyar Köztársaság, valamint a településük iránti felelősségüket, magukra nézve kötelezőnek fogadják el a jelen Választási Etikai Kódex alábbi rendelkezéseit:

I.

A Választási Etikai Kódex aláírói kötelezik magukat arra, hogy kampányuk során saját választási programjuknak, személyüknek, emberi, politikusi értékeiknek, képességeiknek valamint az őket jelölő, támogató szervezetek céljainak megismertetésére törekednek.

Választóik bizalmát nem a többi jelölt lejáratásával igyekeznek megnyerni. Tartózkodnak az alaptalan, tényekkel alá nem támasztható, öncélú kritikai megnyilvánulásoktól.

A másik jelölttel, vagy az őt jelölő, támogató szervezettel szemben nem folytatnak lejárató kampányt, és ilyen céllal másokat sem bíznak meg. Az esetlegesen mások által folytatott ilyen kampányt nyilvánosan is elítélik, és attól elhatárolják magukat.

2

Fentiek érdekében nem tesznek tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő kijelentéseket. Tiszteletben tartják egymás személyiségi jogait, tartózkodnak a feltevéseken alapuló, bizonyítékokkal alá nem támasztott elítélő kinyilatkoztatásoktól. Különösen tiszteletben tartják egymás magánéletét,családját, az ezekre vonatkozó adatokat, információkat kampánytémává nem teszik.

II.

Az aláírók a választási kampányanyagaikon kötelesek a nevüket és az őket jelölő szervezet nevét, logóját feltüntetni. Névtelen, jelöletlen propagandaanyagot nem terjesztenek, s a másik tudomására hozzák, ha ilyen esetről értesülnek, továbbá az ilyen propagandaanyagoktól nyilvánosan elhatárolódnak.

A kódex aláírói tartózkodnak egymás hirdetéseinek, plakátjainak és egyéb kihelyezett, terjesztett propagandaanyagainak eltávolításától, eltorzításától, megsemmisítésétől.

A Jelöltek tartózkodnak attól, hogy egymás választási gyűléseit vagy rendezvényeit bármilyen módon megzavarják.

A Jelöltek tudomásul veszik, hogy az egyes jelöltek korábbi politikai, közéleti tevékenységének ismertetése, értékelése a törvények és a jelen kódex normáinak keretei között megengedett.

III.

Ezen választási etikai kódex aláírói kijelentik: magukra nézve kötelezőnek ismerik el a kódexben megfogalmazott etikai normákat, felelősséget vállalnak azért, hogy e normákat betartják, és az érdekükben eljáró megbízottaikkal, támogatóikkal betartatják.

A kódexhez csatlakozó polgármester-jelöltek vállalják, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jelölő szervezetük által az egyéni választókerületekben állított jelöltek is betartsák a kódexben megfogalmazott etikai normákat.

A Jelöltek kötelezik magukat, hogy a kódexben foglalt kötelezettségeket az ahhoz formálisan nem csatlakozókkal szemben is betartják. Az egyetemes emberi és polgári értékeket képviselők számára egyértelmű, hogy mások etikátlan magatartása senkit nem hatalmaz fel az etikátlan viselkedésre.