Új munkahelyek Bélapátfalván

Magyarország legmodernebb textil újrahasznosító üzeme kezdte meg működését Bélapátfalván. A több mint 400 millió forintos beruházásnak köszönhetően 50 új munkahely létesült a városban. A fejlesztés eredményeként évente 7000 tonna textilhulladék feldolgozása válik így lehetővé.

A hivatalos megnyitón Horváth László, a térség országgyűlési képviselője szimbolikusnak nevezte, hogy míg 10 évvel ezelőtt, a Cementgyár bezárásánál egy svájci mamutcég vitte el az itt élők álmát, addig most az új beruházásnak köszönhetően egy svájci cég hozta vissza a reményt. Alexander Goller, az Algo-Textil Kft. ügyvezetője köszöntőjében kitért arra, hogy míg 1992-ben még két fővel kezdték a munkát, addig a mostani beruházásnak köszönhetően már 50 főnek biztosítanak munkahelyet és megélhetést.
A vállalkozás tavaly technológiai, és telephelyfejlesztésre nyert összesen 137 millió forintot. A város támogatásával és a saját forrással együtt így 400 millió forintból valósult meg a beruházás, ami két 1000 m2-es csarnok építését és Európa legkorszerűbb textilválogató gépsorának és a hozzá kapcsolódó kiegészítő berendezések beszerzését jelentette. A cég fő tevékenysége használt ruhaneműk gyűjtése, válogatása és értékesítése. A válogatott áru 60%-a tovább értékesíthető, például Ukrajnában, vagy Afrikában. Amit nem tudnak másodlagos forgalomba hozni, azt géprongynak dolgozzák fel.