Eged-hegyi III. Sherpa Rally

Az Eged-hegyi sherpa rally, Magyarország egyetlen teherhordó versenye a harmadik évre nagykorú lett. Idén már 49-en indultak. A nőknél és a férfiaknál is szlovák győzelem született.

Magyarország egyetlen teherhordó versenye egyre nagyobb népszerűségnek örvend az extrém sport követői között. Járdán Zsolt és kis csapata a jelek szerint olyan űrt talált, amit ezzel a versennyel sikerült betölteni. Bár az Eged-hegy korántsem olyan magas, mint az Alacsony Tátra csúcsai, mégis egyre több szlovák versenyző érkezik. A poprádi különítmény mellett most Breznóbányáról jött még egy csoport. A hazai jelentkezők is szinte az egész országot képviselték. Szombathelyi, kaposvári, polgári, kőszegi, debreceni, tiszaújvárosi és szolnoki sherpák mellett a környékről, Egerből is voltak indulók.
Ami változatlan volt: a férfiak most is speciális hordkeret segítségével 60 kg téglát, míg a hölgyek – hátizsákban – 20 kg ásványvizet cipeltek fel az Eged-hegy csúcsán kialakított célba. A rajt előtti orvosi vizsgálat és a hordkeretek beállítása már rutinfeladat, viszont most sem sikerült az eső elől kitérni, pedig többek között ezért is hozták előbbre két héttel a versenyt. Pénteken este egy kisebb zápor söpört végig a környéken.
A nőknél 11, míg a férfiaknál 38 induló nevezett. A rajthely beljebb került az úttól, így viszont füves területről indulhatott a verseny. A rajt előtt néma főhajtással emlékeztek meg az idén áprilisban a Mont Everesten elhunyt Várkonyi László hegymászóról, aki maga is indult az első Eged-hegyi Sherpa Rallyn.
A rajt után a fürgébbje kocogva, sőt futva tette meg az első métereket, kihasználva azt, hogy itt még viszonylag sík terepen lehetett haladni. A Kis-Eged-dűlőhöz hozott rajt miatt 400 méterrel rövidebb lett a 4 kilométeres táv, ezért az Eged-hegyi tanösvény előtt még egy 400 méteres hurkot beiktattak a szervezők, mielőtt nekivághattak volna a versenyzők az emelkedőnek.
A hölgyek versengését a szlovákiai, breznóbányai Gréta Maruskinová nyerte 35 perc 7 másodperces idővel. Ez 5 perccel elmaradt a tavalyi győztes időtől.
– Egy menedékházban dolgozom az Alacsony Tátrában. A versenytapasztalatokat ott szereztem, mivel egész nyáron gyalog, hátizsákban hordtuk fel a készletet a házba. Ennél jobb edzést erre a versenyre el sem lehet képzelni. Az egri versenyről az interneten olvastam és gondoltam, megpróbálom én is – nyilatkozta a verseny után a győztes.
A második helyezett, budapesti Nagy Zoltánné tavaly is másodikként ért célba. Most alig egy perccel maradt le a győztes szlovák lánytól.
A harmadik helyezett Nagy Borbála – Nagy Zoltánné lánya – tavaly fiatal kora miatt csak versenyen kívül indulhatott. Most viszont teljes értékű résztvevőként édesanyjától másfél perccel lemaradva harmadiknak ért célba.
A nőknél – legjobb egriként – a Eged Eagles SE siklóernyőse, Feledy Ilona végzett a negyedik helyen. Tavaly is ezt az eredményt érte el, bár az ideje, 40 perc 15 másodperc, most jobb volt, mint az elmúlt évben.
A férfiaknál az első évhez hasonlóan szlovák győzelem született sőt, az első öt helyen csak az északi szomszédainktól érkezett versenyzőket találunk. A győztes poprádi Branislav Karafa – az egri Eczet Gáborhoz hasonlóan – eddig mindhárom versenyen indult. 2008-ban második, tavaly negyedik volt.
– 2006 óta veszek részt ilyen versenyeken, amiből Szlovákiában minden évben kettőt rendeznek. Grétához hasonlóan én is rendszeresen hordok fel árut a tátrai menedékházakba, úgyhogy edzésben vagyok – tette hozzá a férfi kategória győztese.
Karafa ideje 37 perc 19 másodperc volt. Mögötte az első versenyt megnyerő Matus Vnencak lett a második 38:58-cal, Filip Zacher pedig a harmadik 39:42-vel. A legjobb magyar, a tavalyi győztes Kovács László, az Egri Triatlon Klub versenyzője hatodikként ért célba 48 perc 13 másodperces idővel.
Örvendetes, hogy egyre több egri sportoló megméretteti magát ezen az eseményen. A vízilabdázók közül a Főiskola OB I/B-s csapatából Farkas Péter és Kovács Gergő teljesítette a távot.
Az amerikai focisták közül elsőként a csapatvezető, Herke Zsombor kóstolt bele a sherpák életébe.
A tűzoltók közül Kaposvárról és Tiszaújvárosból is többen részt vettek a versenyen.
A célba érkezők a támogatóknak köszönhetően ajándékcsomagot kaptak.