Farkas a Bükkben

Június eleje óta tudnak a természetvédők a Bükkben felbukkant farkasról. A szakemberek most, augusztusban Szilvásváradon fényképfelvételeket is készítettek a nagyragadozóról.

Répáshuta, majd Szilvásvárad és Bélapátfalva környékén bukkant fel a farkas. A természetvédelmi szakemberek egy térképen jelölik azokat a helyeket, ahol megfigyelők látták az állatot, ürüléket vagy lábnyomot találtak. Kezdetben még az sem volt bizonyos, hogy egy vagy több farkasról van szó, aztán a nyomok és a megfigyelések azt támasztották alá: egy farkas él a Bükkben. Gombkötő Péter zoológus azt mondja: ennek ellenére egy-két hete is volt olyan megfigyelő, aki két farkasról számolt be. Adatokat kapnak az erdészektől, vadászoktól, polgárőröktől, gazdáktól.
Több gazda juhállományát megdézsmálta a nagyragadozó: A zoológus szerint a farkas támadása kivédhető azzal, ha hagyományos pásztorkodást folytat valaki; a pásztorkutyák jeleznek, el is riasztják a farkast, de maga a pásztor is elűzheti – akár egyszerű kiabálással is.
Felvételeket is készítettek a Bükki Nemzeti Park szakemberei. Augusztus 12-én Szilvásváradon szerették volna kideríteni, hogy milyen állat garázdálkodott a juhok között. Az éjszakai fényképeken is jól látszik: farkas volt. A zoológus azt hangsúlyozza: volt már rá példa, hogy kutyák sokkal nagyobb kárt okoztak a pásztoroknak, mint most a farkas.