Ötvenmillió a bélapátfalvi óvodának

54 millió forintból megújul, energiatakarékossá válik a bélapátfalvi óvoda. A projektnyitón elhangzott: az intézményfenntartás egyik nagy tétele a működtetési költség, ezt szeretné most csökkenteni a város önkormányzata a beruházással.

Az energiaköltség életveszélyes a kivéreztetett önkormányzatoknak – mondta Ferencz Péter polgármester a bélapátfalvi óvoda korszerűsítésének projektnyitóján. Ezért is gondolta a település vezetése, hogy energiamegtakarítást eredményező beruházásra pályáznak. A tervezők szerint 13-18%-kal csökken az energiafelhasználás. Emellett, hogy gazdaságosabb lesz az üzemeltetés, a beruházás a jövőt is szolgálja majd – hangzott el az ünnepségen. Abban bíznak, hogy az új óvodában felnövekvő nemzedék nem hagyja majd el Bélapátfalvát – meg tudják annyira szerettetni velük a települést.
Két dolog miatt volt fontos ez a pályázat – mondta Ferencz Péter polgármester – komfortosabbá és élhetőbbé szeretnénk tenni az itt dolgozók és a gyerekek mindennapjait, azt elérni, hogy szebb épületbe jöjjön be a 120 -125 óvodás gyerekünk. A beruházásoknál pedig nagyon kell arra figyelnünk, hogy olyanra költsünk, ami csökkenti a működtetési költségeket.
A bélapátfalvi óvoda épületét legutóbb a 80-as évek közepén újították föl. Most kicserélik a kazánokat, modernizálják a fűtési rendszert, korszerűsítik a villamoshálózatot. Hőszigetelést kap a tető és az óvoda oldalfalai, kicserélték a nyílászárókat, az épületre új födém kerül. Az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program pályázatán csaknem 50 millió forintot kapott az önkormányzat, a beruházás összköltsége meghaladja az 54 milliót. A kivitelező azt mondta a projektnyitón: bár szeptember 10-e a határidő, valószínűleg augusztus végére elkészülnek a munkával.