Szennyvízberuházás a Tarna mentén

Több mint 4 milliárd forintból szennyvízcsatorna-hálózatot építenek ki hat Heves megyei településen, tisztítóművet Kálban, a Tarna partján. A kétfordulós pályázatban az előkészítésre 54 millió forintot nyert a társulás. Most kapták az értesítést, hogy a 2. fordulóban is nyertek, az unió és az állam 3,5 milliárd forinttal támogatja a beruházást.

Az uniós projekt Kált, Kápolnát, Kompoltot, Aldebrőt, Feldebrőt és Tófalut érinti. A nettó 4,2 milliárd forintos fejlesztés magába foglalja a hat község csatornahálózatának kiépítését; a tervek szerint 62,5 km közcsatorna, 12 km nyomóvezeték épül, elkészül egy tisztítómű Kálban. A pályázat kétfordulós, az első fordulóban az előkészítésre nyertek 54 millió forintot, a teljes költség 85%-át. Ebből kellett elkészíttetni a tanulmányokat, terveket, elemzéseket, beszerezni az engedélyeket. A második fordulóban is támogatásra érdemesnek találták a projektet, 3,5 milliárd forintot kapnak, egy hónap múlva írhatják alá a támogatási szerződést.
Az értesítést Herman István, a térség országgyűlési képviselője adta át a polgármestereknek. Ő úgy látja, hogy a nem csak az emberek életkörülménye változik meg, hanem a beruházás hozzájárul az iparfejlesztéshez is.
Balázs Zoltán, kompolti polgármester példaértékűnek nevezte a hat önkormányzat összefogását, s bejelentette azt is, hogy a Vízközmű Társulathoz a lakosság több mint 70%-a csatlakozott. 227 ezer forintot fizetnek ingatlanonként. Az önkormányzatok 620 millióval egészítik ki a támogatásként kapott 3,5 milliárdot. Balázs Zoltán szerint a beruházás azért is fontos az érintett településnek, mert túlnyomórészt veszélyeztetett, sérülékeny ivóvízbázison fekszenek.
Heves megye legnagyobb környezetvédelmi beruházása lehetővé teszi, hogy a kistérségben megszűnjön a drága, szippantós szennyvízszállítás, az ezzel járó bűz. Úgy tervezik, hogy idén már hozzákezdenek a munkához, s ha minden jól alakul, két éven belül kiépül a 4000 ingatlant érintő szennyvízhálózat.