A védőnők is végezhetnek méhnyakrákszűrést

Felkészített védőnők végzik a méhnyakrákszűrést kenetvétellel megyénk 23 településén október 11-ig. A szakemberek így olyan hölgyeket tudnak megszólítani, a népegészségügyi szűrésbe bevonni, akik az elmúlt 3 évben nem vettek részt méhnyakrákszűrésen.

A Védőnői Méhnyakrákszűrő Mintaprogram 2009-ben indult útjára az Egészségügyi Minisztérium támogatásával, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az ÁNTSZ közreműködésével.A program célja, hogy a hazai módszerek megfeleljenek a nemzetközi szervezetek ajánlásainak és a szűrésben eredményes országok gyakorlatának.
Tavaly 110 önként jelentkező védőnő vett részt a mintaprogramban, idén 125 főként falvakat ellátó védőnő képzése valósulhatott meg. Heves megyében 14 védőnő végezheti majd a népegészségügyi célú méhnyakrákszűrést.
A védőnők feladata a kenet levétele, és a visszaérkező citológiai lelet eredményét is ők közölik a vizsgált nővel. Ha valamilyen betegség gyanúja felmerül, akkor nőgyógyászati szakrendelésre utalják a beteget, és később is figyelemmel kísérik ellátását.
A tapasztalatok szerint a veszélyeztetett csoportba tartozó 25 és 65 év közötti nőknek alig öt-tíz százaléka jár rendszeresen az ingyenes szűrővizsgálatra, holott az időben megállapított méhnyakrák kezelhető.
A szűrésen való részvétel életet menthet.