Német tartalékosok adománya

Újabb adomány, főleg kórházi berendezések és eszközök érkeztek Egerbe a német tartalékos katonák közreműködésével. A szállítmány értéke eléri a 30 millió forintot.

Ahol a szükség, ott a segítség – tartja a magyar közmondás. A német katonák minden évben több kamionnyi segélyszállítmányt juttatnak el Magyarországra és osztanak szét a rászorulók között a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége (MATASZ) Heves Megyei Szervezetének segítségével. A mostani adomány főleg egészségügyi felszereléseket, különböző kórházi ágyakat tartalmaz. Ezeket alapvetően kórházak kapják, de olyan szociális intézményekbe is jut belőlük, mint például a füzesabonyi pszichiátriai intézet, vagy a hevesi szociális intézet, de még Erdélybe, a Hargita megyei Pálpatakára is jut az adományból.
– Minden attól függ, hogy a kórházaknak mire nincs már szükségük. Azokat a tételeket meg lehet pályázni. A szállítmány nagy részét a Nürnbergi Öregek Otthonából és a Wernecki Kórház Ortopéd Klinikájáról kapott ágyak és más egészségügyi felszerelések teszik ki, de szobabiciklik, székek, asztalok is vannak a rakományban. Az adomány értéke hozzávetőlegesen 28-30 millió forint – mondta kérdésünkre Manfred Stange a Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékos Szövetség elnökhelyettese.
A német tartalékosok legközelebb november végén jönnek Magyarországra. Ígéretük szerint akkor sem érkeznek üres kézzel.