Kétezer-hatszáz elsőéves kezd szeptembertől az egri főiskolán

Kihirdették a ponthatárokat, kiderült, hogy kik jutottak be valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az egri főiskolára a jelentkezők egyharmadát vették fel, a nemzetközi tanulmányok, a kommunikáció és médiatudomány szakokon volt a legmagasabb a pontszám.

Közel 2600 első éves kezdi meg tanulmányait szeptemberben az Eszterházy Károly Főiskolán. A vidéki felsőoktatási intézmények között az egri főiskola áll az élen a jelentkezők számát tekintve. Idén 7150-en jelentkeztek, egyharmadukat vették fel. Államilag finanszírozott képzésre jár majd a felvettek kétharmada; alapképzésre 1228, mesterszakokra 724 hallgatót vettek fel, a többieket felsőfokú szakképzésre.
A legmagasabb pontszámot, 415-öt az egri főiskola gazdaságtudományi karának nemzetközi tanulmányok szakán kellett elérni. Kommunikáció és médiatudomány szakra 404, emberi erőforrások szakra 403 ponttal lehetett bekerülni.
A pótfelvételire augusztus 10-ig lehet jelentkezni, kizárólag költségtérítéses képzésre. A Líceum alapítványa felajánlotta, hogy a 350 pont fölött teljesítő nappali tagozatos, alapképzésben résztvevő diákok első évi tandíját átvállalja, ugyanez vonatkozik a mesterképzésre jelentkezőkre is, akik legalább 80 pontot szereztek, vagy szereznek majd a pótfelvételin.

Legtöbben a Természettudományi Karra nyertek felvételt, összesen 941 hallgató. A TTK több mint 600, a GTK több mint 500, míg a BTK közel 500 elsőéves hallgatóval kezdi a 2010/2011-es tanévet.

A Bölcsészettudományi Karon a legtöbben a mesterszintű angoltanárképzésre nyertek felvételt, és továbbra is népszerű a karon a vizuális művészetközvetítő alapképzések.

A Gazdaság- és Társadalomtudományi karon 400 pont feletti eredménnyel lehetett bekerülni nappali tagozaton az emberi erőforrások, a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció és médiatudomány alapszakokra. A legnépszerűbb szak továbbra is a turizmus vendéglátás. Mintegy 40 fővel megkezdődik ez évben először a közgazdásztanárok képzése is.

A Tanárképzési és Tudástechnológiai Karon a tanári mesterképzéseken túl a legnépszerűbbek a csecsemő és kisgyermeknevelő, a szociálpedagógia, a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakok, illetve a médiatechnológus felsőfokú szakképzés. Először indul mesterképzésben kulturális örökség szak borkultúra szakiránnyal.

A legnagyobb elsőéves létszámmal a Természettudományi Kar indul a következő tanévben. Valamennyi alapszakon feltöltötték a kapacitásukat, a tanári mesterképzéseik pedig több szakon is 50 fő feletti létszámmal indulnak.

FELHÍVÁS!

Alapítványi támogatás az Eszterházy Károly Főiskola már felvételt nyert hallgatóinak és pótjelentkezőinek.

A főiskola hagyományos programja, hogy támogatást nyújt a tehetséges, költségtérítéses képzésre felvett hallgatóinak is. Az Eszterházy Károly Főiskola Lyceum Pro Scientiis Alapítványa
valamennyi nappali tagozatos mesterképzésre legalább 80 ponttal felvett és beiratkozott hallgatónak, és
az itt felsorolt alapképzésekre (andragógia, anglisztika, emberi erőforrások, ének-zene, germanisztika, informatikus könyvtáros, kémia, magyar, matematika, nemzetközi tanulmányok, szabad bölcsészet, történelem) nappali tagozaton legalább 350 ponttal felvételt nyert és beiratkozott hallgatónak
biztosítja a következő támogatást:

Az első (2010/2011-es) tanév költségtérítését a Lyceum Pro Scientiis Alapítvány – az EKF tudományos és kulturális tevékenységeket támogató és tehetséggondozó alapítványa – magára vállalja.