Új helyet keresnek a Végvári vitézek szoborcsoportnak

A városban és a világhálón elterjedt hírekkel szemben marad a Dobó-szobor a jelenlegi helyén, csak a Végvári vitézek szobornak keresnek új helyet. A belváros rehabilitációja projekt 2011-ben kezdődhet, ekkor építik át a város főterét is.

Rátkai Attila főépítész azzal kezdi: tulajdonképpen hálás annak, aki ezt a téves hírt elterjesztette, mert így sokkal többen foglalkoznak a belváros rehabilitációjával. Már a megalapozó tervpályázatnál is kiindulópont volt, hogy a Dobó-szobor marad a téren. A másik szoborcsoport, a Végvári vitézek már születésekor is megosztotta a közvéleményt; megbontja a teret, a hátát mutatja a városházának – mondta a főépítész. Tervezik, hogy a városházát jobban a térhez kapcsolják, ilyen szempontból nem jó helyen van a szobor.
Szeretnék, ha a vitézeket ábrázoló szobor az egrieké maradna, vagyis olyan helyet keresnek neki, amelyet sok ember látogat. A javaslatok között szerepel a Szúnyog köz, a Dózsa György tér, a volt halpiac, a vár, de szóba került, hogy más európai országokhoz hasonlóan forgalmas közlekedési csomópontban állítanák fel, hogy a turisták találkozzanak vele, pl. a Bazilika melletti csomópontban. A kérdés még nyitott, a városházára várják a kitöltötött kérdőíveket, javaslatokat. A szobor helyéről szakmai zsűri fog dönteni. A több mint négy és félmilliárd forintnyi uniós támogatású belváros rehabilitáció tavasszal kezdődik, többek között megújul a belvárosi patakpart, a Szúnyog köz, kilátó lesz a Minorita templomban, parkolóház épül a Katona téren, látogathatóvá teszik a Valide Sultana fürdőt, a Dobó teret igazi dísz- és rendezvénytérré alakítják.