Jánosi:ki fizeti a révészt?

Jánosi Zoltán szocialista képviselő szerint aggályos a Biomassza üzem 15 éves szerződése, kivitelezése. A tanácsnok szerint gazdaságosabb lett volna, ha a város építi, illetve nehezményezi, hogy a testületet a polgármester nem tájékoztatta a beruházásról. Jánosi 10 kérdést fogalmazott meg, melyekre Habis Lászlótól és az EVAT vezetésétől vár választ a rendkívüli közgyűlésen.

A Biomassza üzem egy olyan beruházás, mely a város lakosságának egynegyedét érinti és szükséges is– mondta Jánosi Zoltán tanácsnok. Hozzátette, nem érti, miért nem a város építi, hanem egy olyan cég, amit félmilliós törzstőkével jegyeztek be a 15 éves szerződés aláírása előtt egy nappal. A szocialista városatya szerint számos előnyt kaphat egy önkormányzat egy olyan pályázatnál, ami éppen a gazdaságos, vagy alternatív energia felhasználására irányul. Aggályosnak tartja a jelenlegi konstrukciót és azt is, hogy a polgármester nem tájékoztatta a képviselőket a beruházásról. A képviselő szerint egy felelős városvezetés nem így hoz döntéseket. Elmondta, 10 kérdést fogalmazott meg a Biomassza üzem építésével kapcsolatban, ezekre a rendkívüli közgyűlésen vár választ Habis László polgármestertől és az EVAT vezetésétől.

Habis László polgármester és Várkonyi György, az Evat Zrt. ügyvezető igazgatója közleményt adott ki, reagálva Jánosi Zoltán nyilatkozatára:
Január elsejétől a jogszabályok változása miatt jelentősen emelkedik a gázmotoros erőművek költsége, emiatt volt szükség egy olyan megoldásra, amellyel elkerülhető egy drasztikus, 30 százalékos hődíjemelés. A társaság ebben a konstrukcióban az eddigiek szerint, a gázmotoros programhoz hasonlóan hőt vásárol, nincs szó privatizációról.
A tervekről az EVAT Zrt. tájékoztatta a közvéleményt, a folyamat a nyilvánosság előtt zajlott, s az illetékes bizottságok tárgyalták az anyagot. A projekt előnye, hogy megszűnik a gáz árától való egyoldalú függőség, egy helyi cég, az Egererdő Zrt. kap megrendelést a fűtőanyag szállítására, helyi munkaerőt alkalmazva. A beruházás nyomán csökken a zaj- és a szén-dioxid terhelés. A pályázati lehetőség kihasználásához nincs meg az EVAT Zrt. részéről a félmilliárd forintot meghaladó önerő, hosszadalmas a közel két éves beruházási folyamat – emiatt elkerülhetetlen lenne a jövő év eleji nagymértékű áremelés. A szakcég hatékonyan tudja magas színvonalon nyújtani a szolgáltatást és a beruházási költség sem a város kasszáját terheli. A konstrukció tömeges fizetésképtelenséget, szociális válsághelyzetet akadályoz meg. Sajnálatos, hogy az emberek valós érdekeit szolgáló, szakmailag megalapozott terveket politikai csatározás tárgyává teszik, a tények figyelmen kívül hagyásával – áll a hivatalos közleményben.