Több tízezren tértek vissza a középkorba

Több tízezren látogattak ki a Középkori Piactérre a négy nap alatt. A Dobó téren egymást váltották a mutatványosok; a gyerekek harcoltak vagy az Aprók falvában játszottak, vásárosok kínálták portékáikat, és sült a malac a fogadó előtt. A Középkori Piactér bezárt, de a Végvári Vigasságok jövő vasárnapig még kínál programokat.

Jól mulatott a kurtalábú közönség a Langaléta Garabonciások előadásán. A lovasbemutató után lélegzetelállító mutatvány következett: egy – a közönség soraiból kiválasztott – kislány kötéltánca. A gyerekek többféle szórakozási lehetőség közül választhattak: az Aprók falvában bolyonghattak a labirintusban, kipróbálhatták a logikai játékot, óriási társasjátékban ők maguk válhattak bábuvá.
Néhányan a játék helyett a küzdelmet választották. A Mathias Rex Egyesület Mátyás korabeli zsoldosöltözékeket, gyakorló fegyvereket hozott. Küzdött itt apa és fia, anya és gyermeke, de többnyire gyerekek egymás ellen.
A Mare Temporis Alapítvány középkori ruhákat mutatott be egy sátorban. Folyamatosan foglalt volt a kaloda és a szégyenketrec. Ami most szórakozás, az néhány száz évvel ezelőtt büntetés volt.
A Középkori Piactérre több tízezren látogattak ki a négy nap alatt. A Történelmi Vigasságok másik helyszínén, a várban folyamatosan léptek fel a katonai hagyományőrzők, táncosok és zenészek. A XV. Végvári Vigasságok hét közben főként a gyerekeknek kínál programot, hét végén lesz a keleti kultúrák napja, a bástyamászóverseny, az íjászverseny.