Középkor a főtéren és a várban

Lovagok, urak, úrnők, táncosok, katonák csepűrágók és zsonglőrök lepték el a Dobó teret és a várat, megkezdődött a Történelmi Vigasságok. Az idei vendég Debrecen; a cívis város két virágkarneváli kocsit hozott Egerbe.

A város magisztere, Habis László a felvonuló középkori sokadalom élén érkezett a Dobó térre. Szerinte a két helyszínen zajló Történelmi Vigasságok azt idézi, amilyen élet valójában folyhatott Egerben a középkorban: a város főterén a piac, a várban pedig gyakorlatoznak a vitézek. Mind Habis László, mind a vendég Debrecen alpolgármestere azt hangsúlyozta: bízik a két város további együttműködésében, és abban, hogy értékekkel tudják egymást gazdagítani. Somogyi Béla debreceni alpolgármester azt mondta: Egert a debreceniek mindig irigyelték a várfalaiért és a hős várvédőkért, itt védték a magyar értékeket.
A szereplők megkapták a város kulcsát, ezzel hivatalosan is megnyílt a négynapos Középkori Piactér és a Végvári Vigasságok. A hagyományőrzők a Dobó térről a várba vonultak, ahol a vár népe nevében dr. Veres Gábor igazgató köszöntötte a minősített fesztivál résztvevőit. Azt mondta: a következő napokban felidézik a magyar történelem dicső korszakait.
A Középkori Piactér vasárnap estig tart, a téren elsősorban mutatványosok, vásári komédiások lépnek fel; udvari zenéken táncokon, színi előadásokon keresztül bepillanthatunk a lovagvilág mindennapjaiba is. Az Aprók falvában középkori játékok várják a gyerekeket. Szombaton este ír tánc-show látható a Dobó téren, vasárnap a Kinizsi Pál című musical.
A Végvári Vigasságok első hétvégéjén a katonai hagyományőrző csoportok bemutatói, előadásai láthatók a várban.