Mikófeszt – a mikófalvi kovácsház megmentésére gyűjtenek

Kétnapos fesztivált rendeztek Mikófalván az úgynevezett kovácsház megmentéséért. A szervezők szerint a felújítás tervezésére, az engedélyekre másfél millió forintra lenne szükség. Az építkezés teljes költsége körülbelül 22 millió forint.

Több mint négy éve üresen áll a mikófalvi Gőböly-ház, azóta az állaga folyamatosan romlik. Valamikor kovács dolgozott itt, majd falumúzeumként működött. Most két fiatal úgy gondolta: meg kellene menteni az épületet, s megtölteni élettel. Pályázni szeretnének, viszont pályázatot csak úgy nyújthatnak be, ha engedélyes tervük van. Kitalálták, hogy kétnapos fesztivált rendeznek, így gyűjtenek a terv elkészíttetésére és az engedélyekre.
A fellépő együttesek, előadók is támogatták a kovácsház megmentését. A szervezők azt mondják: folytatják tovább a gyűjtést, fesztivál is lesz, lehet, hogy több is évente. Addig nem nyugszanak, míg össze nem szedik az épület felújításához szükséges összeget. Tervezik, hogy pajtát építenek a kovácsház udvarán, ott fonót tartanának majd.