Egri séták

A Hatvani temetővel ismerkedtek az Egri séták egrieknek résztvevői. Még egy séta vezet majd ide július 27-én. A mesélő, dr. Szecskó Károly azt mondja: olyan sok neves ember nyughelye található itt, hogy indokolt a két alkalom.

Nem először vezet az Egri séta temetőbe. Korábban már bemutatták a Kisasszony, a Rókus és a Grőber temetőt, legutóbb a zsidó temetőben jártak. A Hatvani temetőt az 1700-as évek közepén létesítették – mondta a mesélő, dr. Szecskó Károly -, kezdetben szlovákok temetkeztek ide. A török kiűzése után ugyanis szlovákok, németek, görögök, németek horvátok, olaszok népesítették be Egert.
A ravatalozót is ekkor építették, ekkor készültek az aszfaltozott utak.
Olyan sok kiválóság van itt eltemetve – mondta dr. Szecskó Károly -, hogy a temető két sétát is
Itt nyugszik például Mindszenty Gedeon papköltő, Kovács Mihály festőművész, Kracker János Lukács festő, Breznay Imre történetíró.
A következő séta a Tűzoltósághoz vezet, majd ismét a Hatvani temetővel ismerkedhetnek az egriek. Augusztus második felében az Angolkisasszonyok gimnáziuma, majd a főiskola szerepel a programban, szó lesz a dohánygyár történetéről,és arról, mikor járt a Szent Korona Egerben.