Megáldották a lengyel katonasírokat

Megáldották a lengyel katonasírokat a Kisasszony temetőben. A sírokat felújító Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács főtitkára, Andrzej Kunert megköszönte a magyarországi lengyelek segítségét, a magyaroknak pedig azt, hogy 1939-ben befogadták a lengyel menekülteket. A lengyel nagykövet szerint a sírok egy kis darab Lengyelországot jelentenek a magyar barátok földjén. Roman Kowalski nagykövet azt mondja: az a nemzet, amely elveszti az emlékezetét, az életét veszíti el.

Zászlófelvonással és a két nemzet himnuszával kezdődött a Kisasszony temetőben az ünnepség. Elsőként Habis László, Eger polgármestere emlékezett beszédében a II. világháború kezdetére. 1939-ben százezer lengyel menekült el hazájából, s biztos menedékre találtak Magyarországon, amely akkor hivatalosan a németek oldalán állt. Egerbe 1939. szeptember 21-én érkezett 3-400 lengyel menekült, a várban helyezték el őket, és élvezték a polgári lakosság szimpátiáját és segítségét. A városban lengyel középiskola is működött.
Andrzej Kunert, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács főtitkára azt mondta: csak a közös lengyel-magyar határt nem lépte át ellenség a II. világháborúban, ez nyitott maradt a lengyel menekültek számára. Kifejezte háláját a magyaroknak, a magyarországi lengyeleknek. Kunert szerint a háborúnak akkor van vége, ha az utolsó katona is nyughelyet talál, és szent kötelességük méltó emléket állítani az elhunytaknak.
A hivatalnak az a feladata, hogy mindenütt a világon, ahol lengyel katonák hunytak el, az emléküket, az emlékhelyeiket ápolja és őrizze. 44 országban találhatunk lengyel katonasírokat, ebből látszik, hogy amit vállaltunk, nem is kis feladat. És ha a világ minden részén nem segítenének az ott élő lengyelek, akkor ez nehéz munka lenne. – mondta Kunert
A lengyel nagykövet, Roman Kowalski szerint a szülőhaza nem több mint a föld és a sírjaink. A nemzet, amely elveszti emlékezetét, az életét veszíti el.
Az Egerben menedéket talált lengyel katonák sírját a lengyel hadsereg ezredesi ragban lévő tábori lelkésze áldotta meg. A sírokat a lengyel nagykövet, a Harc és Mártíromság vezetője, a Háborús Veteránok és Politikai Üldözöttek Hivatalának vezetője, Eger polgármestere és a magyarországi lengyelek koszorúzták meg. A megemlékezés után a Dobó téren koncertet adott a Lengyel Határőrség Központi Zenekara.