Kepes Központ

Új helyen, a Művészetek Házában, a volt Ifjúsági Házban kap helyet a Kepes György Nemzetközi Művészeti Központ. Az 588 millió forintos beruházás keretében átalakítják a műemléképületet, ahol a Kepes-gyűjtemény mellett a kortárs művészet időszakos kiállításokon is helyet kap.

Az átalakításhoz a maximális 500 millió forintos uniós támogatást nyerte el az Alapítvány a Komplex Kultúráért, amely 88 milliót saját forrásból biztosít a Kepes központ létrehozáshoz. Az önkormányzat tizenöt évre adta használatra az alapítványnak az épületet, a városnak még a fenntartási költségekhez sem kell hozzájárulnia.
Habis László a projekt bemutatóján hangsúlyozta, Eger átfogó kulturális városfejlesztési programba kezdett, erről a csütörtöki közgyűlési ülésen tájékoztató hangzott el.
Többek között az Érseki Palota, a Szépasszonyvölgyi Turisztikai Látogatóközpont, a Valide Szultána Fürdő és a Tűzoltó Múzeum tervét emelte ki a polgármester a Kepes Központ létrehozásán kívül.
A központot majdan működtető alapítvány nevében Offenbacher Ferenc még 2008-ban, a debreceni Modemben rendezett Kepes-kiállítás alkalmával vette föl a kapcsolatot az egri városvezetéssel, elhatározva, hogy saját gyűjteményével kiegészíti az itteni anyagot.
A Kepes Központban az állandó kiállítás mellett rendszeresen helyet kapnak jelentős kortárs művészek munkái.