30 bikavér és 30 étel

Július 9-én nyílik a Dobó téren a 14. Egri Bikavér Ünnep Szent Donát napján. A három napos borgasztronómiai bemutatón 30 étterem készíti helyben a 30 legjobb Egri Bikavérhez az ételeket.

14 évvel ezelőtt az önkormányzat javasolta a borászoknak, hogy legyen a nyári idegenforgalmi szezonban egy boros rendezvény – mondta Habis László polgármester az idei ünnep tájékoztatóján. Hozzátette, ebben az évben a Bor évének jegyében szerveződnek a városi programok, fontosnak tartják a kiváló egri borok népszerűsítését. Tarsoly József elmondta, évente a hazai és a külföldi piacra 10 millió palack bikavér kerül, megérdemli a bor az ünnepet. Július 9-től három napig 30 kiváló Egri Bikavért kóstolhatnak a vendégek hozzá illő ételekkel a Dobó téren. A 14. ünnepen, a szokásoknak megfelelően átadják az Eger Szőlő – és Borkultúrájáért érmet, ismertetik ki lett a tavalyi év szőlő – és bortermelője, borgasztronómusa, kihirdetik a Borvidéki Borverseny eredményét. Avatnak borlovagokat, kiválasztják a legjobb ételt és a legjobb bikavért, eredményt hirdetnek a fehér házasított bor névpályázatában és a kirakatversenyben, könyörögnek a Szent Donát szobornál a jó termésért. Az ünnepen, három napig kulturális és szórakoztató programokkal várják a vendégeket.