Múzeumok Éjszakája

Hatezer-kétszázan vettek részt a vár programjain a múzeumok éjszakáján. Itt az éjszakai vendégek a macik voltak, a megyeházán a 17.-18. századi bűnökről, ítéletekről készült kamarakiállítást lehetett megtekinteni, a könyvtárban digitális képeslapgyűjteménnyel, koncerttel, ingyenes beiratkozással várták az éjszakai látogatókat.

1737-ben volt Egerben az utolsó olyan boszorkányper, amely vádlottját még kivégezték. Ugyancsak elégetéssel büntették a szodomitákat, és 24 pálcaütést kapott a 18. században az, aki úgy merészelt káromkodni: ördög adta teremtette. A megyeházán nem csak az épületet, hanem a levéltár kamarakiállítását is meg lehetett tekinteni a Múzeumok Éjszakáján.
A közigazgatási könyvtár épületét is megnyitották, a megyei könyvtárban könyvritkaságokat, digitalizált képeslapgyűjteményt mutattak be. Ismét kiállították Domján József fametsző munkáit, fellépett a Nyírettyűs Együttes. Vonzó volt az ingyenes beiratkozás is.
A várban a játékrestaurálás titkaiba avatták be a látogatókat, a kurátor mutatta be a Ki játszik ilyet? tárlatot. Nagy siker volt a macikiállítás.
Latabár Árpád és Tolnay Klári macija mellett jelmezes macik is érkeztek a rákóczifalvi macimúzeumból: többek között a hét vezér, a muskétások. Az egriek macijai is kiállítási tárgyakká váltak néhány napra.
A Dobó-bástya teraszán a megye legjobb borait lehetett kóstolni. Az Egri Vitézlő Oskola fáklyás felvonulással hozta fel az érdeklődőket a belvárosból, majd meggyújtották a máglyát. A vár idén is csatlakozott a Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztiválhoz. A Múzeumok Éjszakáján hatezer-kétszázan látogattak a várba.