Megújul a Deák Ferenc utca

Faltól falig megújul a Deák Ferenc utca a Klapka és a Hadnagy utca közötti szakaszon. A munka június 24-én indul, erről tartottak lakossági fórumot.

Nagy jelentőségű beruházás előtt vagyunk – kezdte a lakossági fórumot Habis László polgármester. Ha az elmúlt négy év közterületet érintő fejlesztéseit nézzük, a költségek alapján a harmadik helyen áll a Deák Ferenc utca felújítása a felnémeti városrész rehabilitációja és a Tetemvár utcai rekonstrukció után.  A pályázati kiírás tavaly májusban jelent meg, szeptemberben nyújtotta be az önkormányzat, döntés január végén született. Habis László szerint ez általában jellemző a pályázatokra, hogy kevesebb időt hagynak a szakmai előkészítésre, tervezésre, mint a bírálatra.  A projektet a város saját kockázatára indítja el – mondta a polgármester -, a terület egy része állami tulajdonban van, amíg ez nem rendeződik, nem írják alá a támogatási szerződést.  A város viszont nem akarta, hogy a projekt csússzon. A fejlesztés javítja majd az életminőséget, az egész környék megjelenését.
Több mint fél kilométeres szakaszon felújítják a négysávos utat, a parkolókat, a gépkocsibejárókat, kanyarodó sávot, kerékpárutat, sétányt építenek, a járda térkő burkolatot kap, átépítik a közvilágítást, buszöblöket alakítanak ki, felújítják a közlekedésilámpa-rendszert.  A város azt kérte a kivitelezőtől: két sáv mindig legyen járható a munkák idején is.
Amikor a felújítást befejezték, rendezik a zöldterületet. Csak a már nem egészséges fákat vágják ki.  A polgármester azt mondta a lakossági fórumon: a a Hadnagy utcát, mint kapcsolódó területet szeretnék majd fejleszteni.  Az önkormányzat a támogatási maximumot, 200 milliót kapott a Deák Ferenc utca felújításához, Százmillió az önerő.