Jelentős változások a fizetési meghagyásos eljárásban

Június elsejétől a közjegyzők végzik a fizetési meghagyásokkal kapcsolatos feladatokat. A változásnak köszönhetően egyszerűbben, lényegében változatlan költségekkel, de gyorsabban lesznek érvényesíthetők a lejárt pénzkövetelések. A közjegyzők három nap alatt kibocsátják a fizetési meghagyást, de a papíralapú ügyintézés is mindössze 15 napba telik.

A fizetési meghagyásos eljárás olyan nemperes eljárás, amelyet polgári ügyekben, pénzbeli követelés behajtására alkalmaznak.
Egymillió forintértéket meg nem haladó pénzkövetelés csak ilyen módon érvényesíthető. Idén június 1-től nem a bíróságok, hanem a közjegyzők járnak el a fizetési meghagyások ügyében.
Dr. Szabó Zsolt egri közjegyző elmondta: a fizetési meghagyást a magánszemélyek szóban és írásban a közjegyzőknél, míg a jogi személyek, és azok, akik jogi képviselő segítségével intézik az ügyeiket, elektronikus úton, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) honlapján keresztül nyújthatják be.
A közjegyzői eljárásban díjat kell fizetni, ez ötezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet. A díj fele a közjegyzőknél marad, a befizetések másik fele a közjegyzői kamaráé.
Az új szabályozás ellenére a bíróságoknak ezután is lesz szerepük. A fizetési meghagyással szemben a kötelezett 15 napon belül ellentmondással élhet, így az eljárás automatikusan perré alakul-tájékoztatott dr. Nyíri Beáta, a Heves Megyei Bíróság elnökhelyettese,sajtószóvivõje.
A változások megismertetésére június 10-én Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai fórumot rendez.