Rétes, lekvár, befőtt, pálinka, bor – mind cseresznyéből készült, a hétvégén a vendégek megkóstolhatták a szomolyai fesztiválon. Az esős időjárás miatt a gyümölcsből kevesebb termett, a minőség sem volt a megszokott. A kilencedik cseresznyefesztiválra több, mint hétezren érkeztek Szomolyára.

A település vezetője és a termelők gyűjtik az adatokat, leírásokat a világhírű szomolyai cseresznyéről. Kezdeményezik a helyi védettség alá helyezést, majd, ha ezt megkapták, szeretnék, ha a világörökség része lenne a gyümölcs. A szomolyai cseresznyét rövid száráról, szívformájáról, ízéről és megjelenéséről ismerhetjük fel. Szomolyán szinte mindenkinek van cseresznyefája, a településen jelenleg 3000 a termő, félezer az idős. Egy jó évben egy fán egy mázsa cseresznye terem, a sok eső miatt most kevés a termés, a színén látni, hogy a minősége sem a megszokott. A termelők éjjel készítették a frissen szedett gyümölcsből a lekvárt, a dzsemet, hogy a vendégeknek kínálják az ünnepen. A hétvégén cseresznyéből készült ételeket és italokat kóstolhattak a vendégek a Szomolyán a kilencedik fesztiválon.