Trianonra emlékeztek Noszvajon

Noszvajon a Nagy-Magyarország emlékműnél tartottak trianoni megemlékezést.  Kónya Attila képviselő szerint nem lehet csodálkozni azon, hogy a magyarok nem nyugodtak bele a 90 évvel ezelőtti békediktátumba.

A trianoni diktátum háborút és nyugtalanságot hozott, nem békét. A Magyar Királyság területe kétharmadát, lakosságának több mint felét vesztette el – mondta ünnepi beszédében Kónya Attila képviselő. Bányáink, erdeink nagy részét elcsatolták, odalett egyetlen tengeri kikötőnk is.  Nem csoda, ha a magyarok 90 év alatt sem nyugodtak bele a trianoni döntésbe. Azok a leventék sem nyugodtak bele, akik 1940-ben úgy döntöttek, hogy kirakják kövekből Nagy-Magyarország határait a domboldalon. Négy éve lelkes fiatalok kezdték el keresni az egykori emlékmű nyomait.
A testvértelepülésekkel együtt szerettek volna megemlékezni, de mind Méhi, mind Dálnok az árvíz ellen védekezik. Battonyáról érkezett egy küldöttség, a két önkormányzat tíz év barátság után már hivatalosan is felvette a kapcsolatot. Jelen voltak a szomszédos községek polgármesterei  és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Heves Megyei Tagozata is.
Az ünnepségen megkoszorúzták a testvértelepülések emlékköveit. Körbeállták Nagy-Magyarország határait, Kónya Attila képviselő szerint mintegy őrizve a legnagyobb kincsünket: a nemzeti összetartozást.