Trianon keresztje

Három és fél méteres kettős keresztet vittek végig vállukon a férfiak Felsőtárkány főutcáján. A Trianonra emlékeztető keresztet a két templom között, a Tárkányok terén állították fel. A nemzeti összefogás napján tartott megemlékezésen elhangzott: Magyarország is olyan vérveszteséget szenvedett el 90 évvel ezelőtt, mint Krisztus a kereszten.

Nem a harctereken vesztettük el Szent István országát, hanem a tárgyalóasztalnál. Trianonban felfoghatatlan tragédia történt, magyar az, akinek fáj Trianon – hangzott el az ünnepi beszédben, amelyet a Felsőtárkányban élő Tóth Sándor történész írt. Szerinte Isten a Kárpát-medencét a magyaroknak adta,é s amit Isten adott, az ember nem változtathatja meg.
Az ünnepség és a keresztállítás civil kezdeményezés volt. Juhász Judit, az egyik szervező úgy látja: helyre kell tenni hazánkban a történelmet, a jelképeinket.
Olyan áldozatot, vérveszteséget szenvedett el Magyarország 90 évvel ezelőtt, mint Krisztus a kereszten – mondta Juhász Judit. Ráadásul 2004-ben egy lelki Trianont is elszenvedett a magyarság.
Az ünnepségen a felsőtárkányi iskolások, zeneiskolások léptek fel, a keresztet is helyi asztalos készítette.
A tó melletti szabadtéri színpadtól gyalog, a vállukon vitték az önként vállalkozó férfiak a három és fél méteres keresztet a Tárkányok terére. Juhász Attila Simon polgármester úgy fogalmazott beszédében: igazságtalan és elfogadhatatlan Trianon, s mivel nem tettünk semmit, 90 évig kétséges volt, hogy büszkék lehetünk-e magunkra.
A két templom között álló  kettős keresztet megáldotta a református lelkész és a katolikus pap.