Leomlott egy pince oromfala a völgyben

Egy pince oromfala omlott le a szépasszonyvölgyi lépcsős pincesoron. A helybeliek és a Szépasszonyvölgy önkormányzati biztosa szerint a vízelvezetést minél hamarabb meg kellene oldani.

Másfél hónapja egy támfal, most egy oromfal omlott le a lépcsős pincesoron. A Szépasszonyvölgy önkormányzati biztosa, Császár Zoltán az magyarázza: a tufakövet valamikor száz évvel ezelőtt sárral tapasztották, a fal fölött mindössze egy tízcentis földréteg volt, amely ettől a sok esőtől hamar átázott, a tufa pedig megszívta magát vízzel. Az omlást délelőtt jelentették. Császár kérte a főmérnöki irodát, hogy mérjék föl a kárt, a vis maior keretből szeretnének pénz igényelni. A vízelvezetés megoldása több millióba kerülne, a tanácsnok szerint erre pályázatot kellene benyújtani.
Nemrég alakult a Szépasszonyvölgyi Történelmi Lépcsős Pincesor Borút Egyesület, ennek céljai közt szerepel az állagmegóvás is. Varga Sándor azt mondja: 15-20 éve jelent itt gondot a csapadék-elvezetés, azóta sürgetik a megoldást.
A háromszintes pincesor aljára szivárog le a víz. Varga úgy látja: ha a csapadékvíz-elvezetés nem oldódik meg, sorra fognak beszakadni a pincék. Gyorsítja a folyamatot az is, hogy a pincék közötti útra behajtanak nagy teherautókkal is – ezt elvileg tiltják.