Szakmai gyakorlat külföldön

A jövő európai szakmunkásainak új képzési és gyakorlatszerzési formákra van szükségük. Ezzel kapcsolatban a Münsteri Kamara kidolgozott egy új oktatási rendszert, melynek fontos eleme a külföldi, több hónapos szakmai gyakorlat. A nemzetközi projekttalálkozót Egeren tartották.

A nemzetközileg elismert, külföldi szakmai gyakorlatra épülő kiegészítő képzési modellt a Münsteri Kamara vezetésével dolgozták ki. A Leonardo da Vinci program által támogatott projektben 2007 és 2009 között hat ország, Németország, Anglia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország és Norvégia partnercégei és szakképzőiskolái vettek részt. Létrehoztak egy weblapot, melyen a képzési modul minden eleme megtalálható több nyelven is. A projekt vezetője, Anita Urfell előadásában elmondta, Magyarországról, mint koordináló szerv a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csatlakozott eddig a projekthez, de szívesen fogadnák hazai szakképző iskolák jelentkezését is.
– Nemzetközi munkatapasztalatot ajánlunk azoknak a fiataloknak, akik megfelelnek az elvárásoknak és jelentkeznek ebbe a programba. Legalább három hétről van szó, de a tapasztalatok szerint a jelentkezők szempontjából hasznosabb, ha ez az időtartam 2-3, vagy akár 5-6 hónapra szól – nyilatkozta a projektvezető.
A érdeklődők a programban rögzített helyeken, fémmegmunkáló, kárpitos, vagy akár fodrász szakmákban is jelentkezhetnek külföldi szakmai gyakorlatra. A projekttalálkozó végén a résztvevők az egri ZF-Hungária Kft-ben folyó munkával ismerkedhettek meg.