Lendvai azt állítja: nem egyezkedtek a Jobbikkal

Nem támogatja az MSZP azt sem, hogy a Jobbik képviselői akár csak tagként is bekerüljenek a nemzetbiztonsági bizottságba – mondta Lendvai Ildikó. A lemondott pártelnök szerint a szocialisták semmiféle egyességet nem kötöttek a jobboldali radikális párttal.. Lendvai Ildikó bejelentette azt is: a szocialisták a polgári körökhöz hasonló „demokrácia köröket” kívánnak létrehozni.

A szocialista párt elvesztette a kormányzás lehetőségét, viszont esélyt kaptak, hogy megújítsák a pártot, s visszaszerezzék a szavazókat – mondta Sós Tamás, az MSZP megyei elnöke. Értékelik az elmúlt éveket, kidolgozzák az MSZP új ellenzéki stratégiáját, s azt, hogy politikai teendőiket milyen menetrend szerint végezzék el.
Általános és teljes tisztújítást tartanak még idén – mondta Lendvai Ildikó, a párt leköszönt elnöke – az időpontról a választmány dönt.
Egyetértenek a működés megújításában is, abban, hogy a teljesítményelvnek jobban kell érvényesülnie, s olyan mechanizmusokat kell kidolgozniuk, hogy el tudják kerülni: „potyautasok” sározzák be az MSZP-t.
Lendvai Ildikó azt mondja: a szocialisták többször felhívták a figyelmet arra, hogy a jobbikos képviselők ne tekinthessenek bele, és ne ellenőrizhessék a titkosszolgálat munkáját; nem csak a nemzetbiztonsági bizottsági elnökségüket, de a tagságukat sem támogatja az MSZP. Semmiféle egyességet nem kötöttek a Jobbikkal – állítja Lendvai Ildikó. Új, négypárti tárgyalást kezdeményeztek, amelyre a Jobbikot nem hívták meg.
Ha a négy párt nem tudja megakadályozni a gárdaruhát és a Jobbik nemzetbiztonsági bizottságba való bejutását, akkor az MSZP nem írja alá az ötpárti megegyezést, s mivel a házszabály úgy rendelkezik, hogy vitatott kérdésekben az országgyűlés elnöke tesz javaslatot a bizottságok összetételére, várja az MSZP Schmitt Pál előterjesztését.
Nyitni szeretnének a szocialisták a progresszió és a demokrácia iránt elkötelezettek felé, olyan „demokrácia köröket” kívánnak létrehozni, amelyek hasonlóak a polgári körökhöz – mondta Lendvai Ildikó.