Még 30 ezer bevallást vár az Apeh Heves megyében

Eddig 81.000 db bevallás érkezett be az Apeh Heves megyei Igazgatóságára, a május 20-i határidőig még közel 30.000 db nyomtatványt vár az adóhivatal. Május 20-a nemcsak a bevallás beadásának, hanem az adó megfizetésének is a határideje.

A magánszemélyeknek május 20-ig van lehetőségük. hogy a 2009. évi személyi jövedelemadót, a különadót, és az egészségügyi hozzájárulást bevallják.
Heves megyében eddig 81 ezren készítették el bevallásukat, még közel 30.000 db nyomtatványt vár az adóhivatal.
A bevallást be lehet adni személyesen az ügyfélszolgálatokon, de az egységcsomagban található borítékban május 20-ig díjmentesen postán is fel lehet adni. Több éve lehetőség van arra is, hogy a bevallást elektronikus úton juttassák célba az adózók, így akinek van ügyfélkapuja, otthon, a számítógép mellől is elküldheti a nyomtatványokat.

Az adófizetési kötelezettséget szintén május 20-ig kell rendezni. A 100000 Ft alatti befizetendő adó esetén a magánszemélyeknek lehetősége van arra, hogy külön kérelem nélkül 4 hónap alatt, egyenlő részletekben teljesítsék a fizetési kötelezettséget, illeték és késedelmi pótlék mentesen. Ha valaki élni szeretne  a lehetőséggel, a bevalláson kell csupán megjelölnie az erre a célra szolgáló kódkockában.
Május 20-i lehet felajánlani az adó 1+1%-át is. Fontos tudni, hogy azok is pótolhatják eddig a határidőig a rendelkező nyilatkozatot, akik esetleg már hónapokkal ezelőtt beadták a bevallást- mondta Némethné Fülöp Ágnes, az Apeh Észak- magyarországi Regionális Igazgatóságának ügyfélkapcsolati osztályvezetője.

Azok, akik még a bevallás kitöltés előtt állnak, figyeljenek arra, hogy a papír alapon benyújtott nyomtatványt írják alá, mert a tapasztalatok szerint gyakori hiba ennek hiánya. Ugyancsak gyakori, hogy téves  adóazonosító számot írnak a bevallásra, a családtagok adóazonosító számait összecserélik. Sok bevallásnál tapasztalható, hogy az adójóváírás összege nem jól van kiszámítva.
A bevallási határidőre tekintettel az egri adóhivatal ügyfélszolgálata május 19-én, szerdán 16 óráig, május 20-án, csütörtökön pedig 18 óráig fogadja az ügyfeleket. A bevallás benyújtásával együtt bankkártyával az adófizetési kötelezettség teljesítésére is lehetőség van az ügyfélszolgálaton.