Mindenki nyertes

A Börtön a városért programot mutatta be a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a Mindenki nyertes országos konferencián. Dr. Kökényesi Antal országos parancsnok elmondta: az országban már tíz börtön is indított olyan programot, amelyben az elítélteket kint foglalkoztatják – az egri kezdeményezés mintájára.

A börtönök társadalmi szerepvállalásáról rendezett konferenciát a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet. Bemutatták, hogy hogyan néz ki a Börtön a városért program, hogyan kell megszervezni, biztosítani.
Juhász Attila, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka szerint ez a program sok pozitívumot adott, érdemes lenne kiterjeszteni.
Dr. Kökényesi Antal országos parancsnok elmondta: ez a program volt az első, az egri kezdeményezést már tíz börtön követi Soprontól Balassagyarmatig, minden hol kint foglalkoztatják a rabokat. Az országos parancsnok úgy látja: meg tud újulni a magyar büntetés-végrehajtás; kihozza például a falak mögül a fogvatartottakat, beengedi a nyilvánosságot.
Nagy szorgalommal dolgoznak kint a rabok – mondta Habis László polgármester. Úgy látja: fontos ennél a programnál az is, hogy szakmát adott 20 rab kezébe; hiszen ahhoz, hogy valaki szabadulása után ne essen vissza, szükséges, hogy legyen állása, kereső foglalkozása.
Az első Börtön a városért akciót több mint két éve szervezték meg, a mostani – amelyet a konferencia hetven résztvevője meglátogatott – a 24. alkalom volt.